Red Barnet: Pædofiles kommentarer på Youtube er også overgreb

Svært at retsforfølge pædofile på Youtube, siger politikommissær.

Kommentarerne kan lede politiets opmærksomhed hen på pædofile, siger politikommissær.

Når brugere laver seksuelle kommentarer og deler links til videoer af børn, svarer det til en seksuel krænkelse i den virkelige verden.

Det mener Red Barnet, efter det er kommet frem, at pædofile udnytter uskyldige videoer på Youtube.

- Det svarer til, at børnene leger nede på en legeplads, og der så stiller sig en række mænd op og kigger på dem og kommer med kommentarer, når deres skørter svinger lidt op, og man kan se trusserne på dem og så siger:"nej, se hende der, hende kunne jeg godt tænke mig at få fingrene i."

Sådan siger Kuno Sørensen, som er chefpsykolog i Red Barnet og ekspert i seksuelle overgreb mod børn.

Børn kan ikke gennemskue det

Kuno Sørensen understreger, at det ikke er videoerne i sig selv, der har noget med børneporno at gøre, men den måde, de bliver brugt på.

- Når der er nogen, der ser videoerne uden at kommentere på det, så kan vi ikke rigtig gøre noget ved det, og det skader jo heller ikke børnene. Men problemet er jo, at kommentarerne gør det til en seksuel befamling.

De børn, der hopper på trampolin, bader eller laver gymnastik i de videoer, der bliver misbrugt af pædofile, er typisk under teenagealderen. Og børn i den alder tænker ikke over, at nogen kan se dem som seksuelle objekter, forklarer Kuno Sørensen.

- Når de bliver ældre, eller når nogle af deres store søskende ser filmene, så kan de måske sige "hov, prøv lige at se, hvordan han kommenterer dig." Det er krænkende for et barn at blive beskrevet i seksuelle vendinger.

Chefpsykologen opfordrer forældre til at følge nøje med i, hvad deres børn deler på sociale medier, men også til selv at tænke over, hvilke feriefilm de deler af deres børn.

Lovligt, men "klamt"

Som en del af deres indsats mod pædofile på Youtube, samarbejder platformen med myndighederne om at retsforsølge de pædofile.

Men det bliver utrolig svært, vurderer Flemming Kjærside, som er politikommissær i Nationalt Cyber Crime Center.

- Det er jo frit tilgængelige videoer. At de bliver set af pædofile, gør det jo ikke strafbart. Det gør det bare uetisk og klamt, at de så går ind og kommenterer på det og laver markeringer i videoen, siger han.

Selv om kommentarerne ikke i sig selv er strafbare, så kan politiet alligevel bruge dem til noget, forklarer Flemming Kjærside.

- Når de går ind og kommenterer, så gør de os jo opmærksom på sig selv. Vi kører jo også patrulje på internettet, og jeg kan da ikke udelukke, at der er nogen, som vi måske skal til at kigge nærmere på.

Facebook
Twitter