Redaktør og forsker: Aktivister er frustrerede

Frustrationen hober sig op i de venstreorienterede miljøer, fortæller nyhedsredaktøren på det socialistiske nyhedsmedie Modkraft, Rune Eltard-Sørensen.

Venstrefløjen især i København er frustrerede over politiets overvågning og repression. Arkivbillede fra COP15. (Foto: © Bax Lindhardt, Scanpix)

Frustrationen hober sig op i de venstreorienterede miljøer, fortæller nyhedsredaktøren på det socialistiske nyhedsmedie Modkraft, Rune Eltard-Sørensen.

- Det behøver man ikke være venstreorienteret for at se, siger han. Han mener, at den politiske kamp mod kapitalismen er kriminaliseret de senere år, med for eksempel lømmelpakken og stramningen af terrorloven. Især lømmelpakken giver politiet flere magtmidler overfor demonstranter og aktivister.

De venstreorienterede står ikke sammen om én ideologi, men er spredte grupper, der kæmper mod samfundet, fortæller Rune Eltard-Sørensen, og det er især kampen mod kapitalismen, som de kalder et illegitimt politisk styre.

- De politiske kampe er en samfundstendens, det er ikke en ungdomsflirt, fortæller Rune Eltard-Sørensen.

Flere aktivister men ikke demonstrationer

Hans opfattelse af miljøets frustrationer bakkes op af forskeren bag rapporten 'Ekstremisme i Danmark' Chris Holmsted Larsen.

- De venstreorienterede føler, at deres ret til at protestere er kriminaliseret, siger han. Chris Holmsted Larsen mener dog ikke, det er en samfundstendens. Der er flere aktivister, men mindre aktivitet, siger han.

- Aktionerne er udtryk for frustration over, at der ikke kan mobiliseres protester på gadeplan, vurderer han.

- Der er historisk færre demonstrationer. Det er ikke som BZ'erne i 80'erne og modstanden mod nazisterne i 90'erne, fortæller han.