Redaktør om kritik af 'Historien om Danmark': Vi har valgt benhårdt

Med 50 års historie mellem hænderne er man nødt til at prioritere, siger DR's redaktør.

Det sidste afsnit handler blandt andet om besættelsestiden og modstandskampen. Billedet fra serien viser Folkestrejken i København i 1944, som var betegnelsen for den folkestrejke og belejring af København, der kom i kølvandet på, at tyskerne blandt andet indførte en streng spærretid gældende fra klokken 20.00 til 5.00. (Foto: 'Historien om Danmark)

Efter sidste afsnit af serien 'Historien om Danmark' blev sendt lørdag aften er en række historikere og politikere ude og kritisere seriens afsluttende afsnit for at være mangelfuldt.

Afsnittet handler blandt andet om besættelsestiden og modstandskampen, og historikere har over for Kristeligt Dagblad kritiseret det for at være en for ensidig fremstilling af historien. Søren Espersen, næstformand i Dansk Folkeparti, har kaldt det "en skandale".

Ifølge Ane Saalbach, redaktør på dokumentarserien om danmarkshistorien, har man forsøgt på bedste vis at lave de rigtige prioriteringer af det historiske indhold.

- Vi skal fortælle 50 års historie, hvor der er sindssyg mange detaljer og emner, og de er alle sammen virkelig væsentlige, og der har vi bare været nødt til at vælge benhårdt, siger hun.

Hun mener ikke, at seriens afsnit om modstandskampen var unuanceret.

- Det kan godt være, at vi ikke har gjort det tydeligt nok, men vi nævner faktisk, at der er folk fra alle samfundslag og politiske fløje, som deltager i modstandskampen, forklarer hun.

Men det har ikke været nok for Dansk Folkepartis næstformand.

- Det var ikke dokumentar, det vi så. Det var en gang venstresnoet propaganda i helt stor stil. For eksempel en beskrivelse af modstandskampen uden Kaj Munk, uden Christmas Møller og uden modstandsgruppen Holger Danske, siger han til Ritzau.

Også lektor i historie ved Roskilde Universitet Claus Bundgård Christensen hæfter sig ved det, at der i hans øjne er en ubalance i fortællingen om den tid.

- Fremstillingen af modstandsbevægelsen er for unuanceret. Mange af pionererne var kommunister, men mange kom også fra den borgerlige side. Og det kommer ikke nok til udtryk, siger han.

Ifølge Ane Saalbach har man forsøgt at fortælle Danmarks historie med udgangspunkt i forskellige centrale personer for netop at undgå, at bestemte ideologier og politisk ståsteder skulle være styrende.

- Hele serien er bredt anlagt til alle danskere. Det handler om, at vi er nødt til at prioritere, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk