Redaktør om Yahya Hassan-sag: Gyldendal skal være sig sit ansvar bevidst

Forlaget bør blandt andet undlade at bruge Yahya Hassans fængsling i markedsføring af ny bog, mener Berlingskes litteraturredaktør.

Yahya Hassans første digtsamling udkom for godt to år siden, og en ny er på vej. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Den kontroversielle digter Yahya Hassan er sigtet for grov vold og ulovlig våbenbesiddelse. Ifølge Berlingskes litteraturredaktør har hans forlag Gyldendal et medansvar for affæren. Forlaget udgiver en ny Yahya Hassan-digtsamling til efteråret.

Fængslingen er den foreløbige kulmination på et voldeligt forløb, hvor den storsælgende forfatter ifølge sin egen facebook-side har været midtpunkt for trusler, slagsmål, trafikuheld, narkokørsel samt knivoverfald.

- De har i hvert fald et ansvar, idet de har besluttet at udgive ham og dermed været en katapult til den status, han har nu og som er en medvirkende faktor i alt det, der er sket, siger Søren Kassebeer.

- Men jeg synes dog grundlæggende ikke, at et forlag skal være barnepige for en forfatter. Uanset hvilken slags forfatter, der er tale om. I dette tilfælde et voksent menneske, der må tage ansvar for sit eget liv, lyder det videre fra litteraturredaktøren.

Yahya Hassan blev anholdt natten til mandag, efter en skudepisode i Aarhus-bydelen Hasle, hvor en 17-årig blev ramt i foden. Ved et grundlovsforhøret blev den 20-årige digter fængslet i fire uger.

Fængslingen kommer efter et voldeligt forløb,hvor Yahya Hassan blandt andethar lagt sig ud med dele af det danske bande-miljø.

Gyldendal skriver mandag i en mail til DR Nyheder, at man forventer at udgive Yahya Hassans nye digtsamling ’til efteråret’. Her skal forlaget holde tungen lige i munden, mener Berlingskes litteraturredaktør.

- De skal selvfølgelig ikke slå plat på forfatterskabet eller bruge hans liv eller væremåde som en del af markedsføringen. Der skal være en soberhed i det, siger Søren Kassebeer.

Manuskriptet til Yahya Hassans nye digtsamling er endnu ikke afleveret, oplyser Gyldendal til DR Nyheder. Ud over det har forlaget ingen kommentarer til de seneste begivenheder.