Reddere i overlevelsesdragter bjerger ejendele fra oversvømmet bygd

Forsvarets Arktisk Kommando arbejder under risikable forhold efter tsunami i Grønland.

Fire indsatshold fra Forsvaret arbejder fortsat på at redde personlige ejendele fra oversvømmelsesramte bygder i det vestlige Grønland.

Mandskabet har i gummibåde sejlet til bygden Nuugaatsiaq, hvor de med en samtykkeerklæring fra de evakuerede indbyggere er gået fra hus til hus og har pakket vigtige sager sammen.

De personlige værdier bliver pakket i flyttekasser og plastikposer, oplyser Arktisk Kommando fra Forsvaret.

- Beboerne har afleveret en ønskeseddel til os over, hvilke ting de godt kunne tænke sig at få bjerget fra deres bolig. Det er typisk personlige ejendele med affektionsværdi, vi bliver bedt om at finde. Det kan for eksempel være tøj, billeder, nationaldragter, våben og personlige papirer, siger Søren Kjeldsen, der er kommandørkaptajn og chef for inspektionsskibet Vædderen.

Bygden Nuugaatsiaq blev hårdest ramt af voldsomme oversvømmelser for en lille måned siden som følge af et jordskred nogle kilometer derfra.

Nogle huse blev skyllet i vandet, mens andre fik store materielle skader. Fire personer omkom.

Beboerne har i flere uger ikke fået lov til at vende tilbage til deres hjem, fordi eksperter frygter, at der vil ske et nyt jordskred i Karatfjorden.

Derfor er det professionelle folk, som må hentes deres ting.

- En del af fjeldsiden er stadig i risiko for sammenstyrtning, og det er en risiko for os. Så vi prøver at sikre os bedst muligt ved at have redningsvester og redningsdragter på, når vi arbejder i de lavereliggende områder. Og vi har gummibåde, som hurtigt kan få hentet folk ud.

- Husene i de lavereliggende områder er temmelig hårdt ramt. Nogle er helt skyllet væk, andre er raseret af bølgerne. I de meget ødelagte huse har det været en udfordring for os at komme ind og lede efter ejendele, siger kommandørkaptajn Søren Kjeldsen.

Frygtede ammoniakudslip

Inden aktionen kunne begynde, var man nødt til være sikker på, at forholdene overhovedet var egnet til at færdes i den ødelagte bygd.

Derfor blev et sikkerhedshold i går sendt til Nuugaatsiaq for at inspicere området.

- Bekymringen gik blandt andet på et eventuelt ammoniakudslip fra bygdens fiskefabrik, samt risikoen for blotlagte strømkabler fra elværket, hvilket kunne gøre det farligt at færdes i bygden, oplyser Arktisk Kommando på Facebook.

Også bygden Illorsuit skal tømmes for evakuerede beboeres vigtigste ejendom. Her begynder Forsvarets indsatshold torsdag morgen lokal tid bjergningsarbejdet.

Kommune leder efter nye hjem

Alle indbyggere i de berørte områder, der tæller omkring 80 huse, har haft mulighed for at komme med specifikke ønsker for, hvad de gerne vil have reddet fra deres hjem.

- Jeg tror, at det vil betyde rigtig meget for deres håb om en ny fremtid, at de kan få deres ting igen. Nu skal de opbygge et nyt liv nye steder, sagde Sivso Dorph, der er fungerende administrerende direktør i Qaasuitup Kommune, forleden til DR Nyheder.

Han fortalte også, at kommunen nu er gået i gang med at undersøge, hvor beboerne fra de to bygder kan blive genhuset. Nogle ønsker at vende hjem, mens andre gerne vil bygge en ny tilværelse op andre steder.