Redox arkiv over højreorienterede genåbnet

Redox - den venstreorienterede researchgruppe, der registrerede navne og billeder af højrefløjs- aktivister, har genåbnet sin hjemmeside, afslører DRs orientering.

Det venstreorienterede research kollektiv Redox genåbner hjemmeside

Redox - den venstreorienterede researchgruppe, der i sommer afleverede en rapport til Politiken med en masse navne og billeder af højrefløjsaktivsiter, har genåbnet sin hjemmeside, afslører Orientering på P1.

Datatilsynet lukkede siden

Hjemmesiden blev ellers lukket af Datatilsynet, fordi den overtrådte dataloven. Men Orientering kan i dag afsløre, at hjemmesiden er genåbnet - under et nyt navn. Rapporten, som fik Datatilsynet til at reagere er væk fra hjemmesiden.

Til gengæld ligger der en anden rapport, der er ligeså ulovlig vurderer ekspert i datasikkerhed. Genåbningen kan ses som sidste slag i informationskrigen mellen det yderste venstre og det yderste højre.

Redox blev lukket i september

Onsdag den 21. september spærrede netudbyderen Surftown for adgangen til redox.dk efter en henvendelse fra Datatilsynet. Tilsynet fandt, at rapporten om det højreorienterede netværk ORG overtrådte loven om persondataloven.

Nyt navn

Men nu er redox side åbnet igen - dog under et nyt navn. Rapporten om ORG er forsvundet fra siden, men der ligger en anden rapport - Århus 08 hedder den - der omhandler en stor del af de samme personer - og som ekspert i lov om databeskyttelse - Adjunkt ved Aalborg Universitet, Charlotte Bagger vurderer er ligeså ulovlig, da det ligger meget tæt op af den slags rapport, der oprindeligt fik Datatilsynet til at lukke for Redox hjemmeside.

Kritisabel genåbning

Charlotte Bagger mener, at genåbningen er kritisabel. Hjemmesiden, som er åbnet ligner til forveksling Redox gamle hjemmeside, men den ligger på en helt anden adresse - men har stadig dansk domæne punktum dk.

Ingen kommentarer

Datatilsynet ønsker ikke at kommentere genåbningen, da Orientering kontakter dem. Meldingen er, at man ikke gør noget, med mindre der ligger en politianmeldelse på siden. Da Datatilsynet oprindeligt gik til internetudbyderen i september for at få redox.dk lukket lå der en politianmeldelse på hjemmesiden.

Datatilsynet politianmeldte

Men politianmeldelsen var indgivet af Datatilsynet selv midt i august. Dengang sagde direktør i Datatilsynet Janni Christoffersen:

- Datatilsynet anmelder sagen som et brud på reglerne om offentliggørelse af følsomme oplysninger om politisk tilhørsforhold.

Og den nye hjemmeside er altså også ulovlig, vurderer Charlotte Bagger.

Startede i 2006

Den gamle sag om Redox begyndte, da researchkollektivet, der siden 2006 har offentliggjort rapporter om den yderste højrefløj, gik til Politiken med en rapport om et hidtil ukendt netværk på højrefløjen - kaldet ORG.

Politiken bragte en række artikler, hvor man blandt andet viste navngivne personer til en solhvervsfest, hvor der blev grillet svin - og brændt en dukke forestillende et sort barn af.

Men selvom politiken bragte historierne om netværket og stort set samtlige danske medier fulgte med, så var rapporten lavet af Redox ulovlig. Og dybt alvorlig fortæller Charlotte Bagger.

Fløjkrig genåbnet

Genåbningen kan ses som seneste slag i den fløjkrig, der i årevis har været mellem den yderste højre- og yderste venstrefløj i Danmark. Den foregår både på informationer - hvor man hænger hinanden ud på hjemmesider og blogs - og den foregår i gaderne, hvor man rent fysisk slås.

Det sker blandt andet i Århus, hvor det højrenationale miljø - primært omkring hooligangruppen White Pride - jævnligt angriber folk med tilknytning til den yderste venstrefløj.

Og det sker, når venstreorienterede grupper angriber højreorienterede eller laver aktioner og demonstrationer mod højreorienterede grupper.

Uriaspost blogger overfaldet

Som da manden bag den højreorienterede blog Uriasposten, Kim Møller, blev overfaldet ved en demonstration mod White Pride i Århus, som han dækkede for sin blog.

Og den 8. august i år ved en demonstration mod en koncert afholdt af Danmarks Nationalsocialistiske bevægelse. Demonstrationen endte i voldelige sammenstød med politiet, hvor venstreradikale kastede flasker mod betjente, der svarede igen med knippelsag og hunde.

På Uriasposten kunne man efterfølgende se billeder og fuldt navn navngiven venstreorienteret demonstrant, der angiveligt slår og sparker en betjent under urolighederne.

Fløjkrig siden 70'erne

Informationskrigen - og overvågningen de to fløje imellem har stået på siden midten af 70'erne. Med demokratisk alliance på højrefløjen og Demos på venstrefløjen. I dag har Redox overtaget Demos position som det primære overvågningsapparat på venstrefløjen. Demokratisk Alliance er afløst en række forskellige blogs, organisationer og hjemmesider.

Redox adskiller sig fra Demos i deres måde at agere på. Udtrykket er yngre, og man arbejder mere professionelt med, hvad der udefra ligner en klar mediestrategi. Find informationerne, saml dem, giv dem herefter til et udvalgt medie, der kører historien. Derefter offentliggører Redox så sin fulde rapport.