Regering tillader bevæbnede vagter på fly

Regeringen er villig til at indgå en aftale med USA om at give grønt lys for de såkaldte air marshals, der er bevæbnede vagter på fly.

Regeringen er villig til at indgå en aftale med USA om at give grønt lys for de såkaldte air marshals, der er bevæbnede vagter på fly. (Foto: DR Nyheder Online/APTN © DR/APTN)

Nu får amerikanerne deres aftale om bevæbnede vagter, der skal bekæmpe terrorister om bord på fly.

Den danske regering vil nu indgå en aftale med USA, der tillader de såkaldte airmarshals. Det er bevæbnede vagter, der rejser med på fly for at kunne nedkæmpe eventuelle terrorister.

Oplysningen bekræftes af justitsminister Lars Barfoed.

- Jeg kan bekræfte, at regeringen agter at indgå en aftale med USA om brug af såkaldte "air marshals" på flyvninger mellem Danmark og USA", skriver han i en mail til Ritzau.

De bevæbnede vagter skal indgå som en del af sikkerheden på amerikanske fly. De amerikanske myndigheder har længe presset på for at få lov til at have de civilklædte vagter med på flyene.

Det har indtil nu krævet en tilladelse fra Statens Luftfartsvæsen, der indtil nu ikke har tilladt airmarshals om bord på fly til og fra Danmark.

- Da det handler om sikkerhedstiltag, har jeg ikke mulighed for at gå i detaljer med det nærmere indhold af aftalen med USA. Jeg vil imidlertid gerne understrege, at aftale sikrer, at brugen af air marshals vil kunne ske på fuldt betryggende vis, oplyser Lars Barfoed.

Bevæbnede vagter på fly gør ikke, at SF's retsordfører, Karina Lorentzen, føler større tryghed mod terror.

Jeg er en anelse utryg ved bevæbnede vagter på fly, fortæller hun.

Karina Lorentzen frygter, at terrorister vil kunne overmande trætte vagter og skaffe sig våben fra dem.

- Jeg håber, at vi får en redegørelse fra ministeren for, hvad det indebærer, og hvordan man sikrer sig, at det ikke kan anvendes af potentielle terrorister, siger hun.

SF-ordføreren understreger, at hun går ind for mere sikkerhed og ikke har taget endelig stilling i sagen om de såkaldte airmarshals, som USA ønsker om bord.

Enhedslisten mener, at bevæbnede vagter kan gøre ondt værre. Det siger trafikordfører Per Clausen.

- Risikoen for passagererne bliver større, ikke mindre, hvis det kommer til ildkamp i et fly. Der er ingen grund til at tro, at sådanne tiltag vil virke forebyggende på terroraktioner, siger han i en pressemeddelelse.

Facebook
Twitter