Regeringen gør klar til at hente børn i Syrien hjem - og kommer med klar appel til mødrene

De fem danske børn i Syrien skal til Danmark og have hjælp, men mødrene skal stadig ikke med, lyder det fra udenrigsministeren.

Billedet her er fra al-Hol-lejren, den ene af de to kurdisk-ledede fangelejre i Syrien, hvor de danske børn har befundet sig. Der er fem danske børn tilbage, som dog sidder i al-Roj-lejren. (Foto: © ALI HASHISHO)

Myndighederne er gået i gang med at planlægge evakueringen af de fem danske børn, som sidder i den kurdisk kontrollerede al-Roj-lejr i Syrien.

- Helt konkret er de myndigheder, der foretager sådan en type evakueringsoperation, i gang med at planlægge den, siger han.

I lægerapporten står der, at flere af børnene er underernærede og særligt en fireårig dreng, der er diagnosticeret med ptsd og adhd, burde indlægges. Det har efterfølgende fået SF og Radikale Venstre til at lægge pres på regeringen for at få børnene til Danmark.

Samtidig er partierne klar til, at mødrene følger med.

Men meldingen er dog - som den hele tiden har været - at regeringen ikke vil have mødrene med.

Og derfor kommer Jeppe Kofod med en tydelig opfordring til mødrene, hvis Danmark skal hjælpe børnene.

- Det er klart, at vi appellerer til, at de her fremmedkriger-kvinder og deres advokater giver samtykke til, at vi kan hjælpe de fem børn, så de kan komme til Danmark og få den behandling, de har behov for.

Den femårige dreng er et af de børn, som ikke må komme hjem sammen med sin mor. Her tilses han af en læge. Foto: Privat (© RTC)

Mødrene har netop tidligere ønsket ikke at blive adskilt fra børnene, men Jeppe Kofod håber, at de nu vil skifte mening og give Danmark lov til at tage dem.

- Jeg håber simpelthen, at de sætter børnenes ve og vel foran dem selv.

Men en lægefaglig vurdering har sagt, at det vil traumatisere børnene yderligere at blive adskilt fra deres mødre. Hvorfor tager Danmark så ikke mødrene med?

- Mødrene har ikke dansk statsborgerskab, de har statsborgerskab i lande, der ligger tusind kilometer herfra.

Derudover påpeger udenrigsministeren, at hvis kvinderne kom til Danmark, ville de, fordi de har været tilsluttet Islamisk Stat, blive retsforfulgt, sat i fængsel og dermed også adskilt fra børnene.

- Vi i familien er meget bekymret for børnene og deres mor, skriver familien til DR Nyheder. RTC har givet DR Nyheder tilladelse til at bruge billedet.

Ikke en reel mulighed at adskille børnene fra deres mødre

Lægerapporten er "ekstremt bekymrende", og derfor er det eneste rigtige også at hente børnene hjem nu.

Sådan lyder det fra Natascha Ree Mikkelsen, der er talskvinde i organisationen Repatriate The Children Denmark (RTC). Den repræsenterer familierne herhjemme og arbejder på at få børnene og deres mødre hjem.

Modsat regeringen mener organisationen, at mødrene skal med.

- De her børn vil tage endnu mere skade, hvis de bliver skilt fra deres mødre. De er så syge, de har brug for deres mødre. Det er deres eneste omsorgsperson i fangenskab i over tre år i en af verdens farligste fangelejre og i fængsel i Syrien.

Er kvinderne klar til at acceptere det tilbud, der nu kommer igen fra Udenrigsministeriet?

- Det kan jeg ikke svare på lige nu, der skal deres advokat snakke med dem. Der er nogle ting, der skal på plads, men jeg er ikke i tvivl om, at de selvfølgelig er ekstremt bekymret for deres børn, der er så syge.

Hun påpeger også, at der er mange ting, der skal falde på plads, hvis børnene skal evakueres uden deres mødre. Faktisk mener hun ikke, det er realistisk.

- Det kurdiske selvstyre har været ude utallige gange og sige, at de ikke vil adskille mødre og børn, så jeg mener ikke, det er en reel mulighed.

Den nye lægerapport er udarbejdet af en læge og en psykiater på vegne af de danske myndigheder.