Regeringen vurderer, at over 100.000 ukrainske flygtninge kan komme til Danmark

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), social- og ældreminister Astrid Krag (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

I første omgang var regeringens forventning, at omkring 20.000 flygtninge fra Ukraine ville finde vej til Danmark.

Men den forventning opjusteres gevaldigt på baggrund af det store antal ukrainere, der er sendt på flugt som følge af den russiske invasion, siger Mattias Tesfaye på et pressemøde i Eigtveds Pakhus i dag.

Folketinget vedtog i sidste uge en særlov for ukrainske flygtninge, som betyder, at de kan få en opholdstilladelse uden om det normale asylsystem.

- Ingen kan forudsige, hvad vi skal forberede sig på, for det afhænger af krigens udvikling. Men der er allerede nu 3,7 millioner, som er rejst ud af Ukraine og langt de fleste søger vestpå og også mod Skandinavien. På det baggrund forbereder de danske myndigheder sig på, at der kan komme mere end 100.000 til Danmark, siger Mattias Tesfaye.

Udlændinge- og integrationsministeren siger på pressemødet, at 12.000 voksne ukrainere har bestilt tid til det fingeraftryk, som opholdstilladelsen kræver.

- Og der er det samme antal børn, siger han.

Det vil altså sige, at der er 24.000 ukrainerere i systemet lige nu.

Pres på det offentlige system

Sammen med udlændinge- og integrationsministeren er også børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), social- og ældreminister Astrid Krag (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til stede ved pressemødet.

Alle fire ministre har understreget, hvor stor en opgave det bliver at tage imod så stort et antal ukrainske flygtninge.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger, at et stort antal ukrainske børn i danske skoler og daginstitutioner vil give et betydeligt pres på området.

Mangel på kvalificerede undervisere og pædagoger er i forvejen et problem. Og derfor opfordrer børne- og undervisningsministeren både pensionerede lærere og lærerstuderende til at hjælpe til med opgaven. Det gælder også for pensionerede pædagoger og studerende til daginstitutioner, fortæller hun.

Derudover vil der blive oprettet modtagespor i både skoler og daginstitutioner. Det vil sige, at børnene fra Ukraine i første omgang ikke kommer ind i de almindelige klasser i folkeskolen og på stuer i børnehaverne.

Største flygtningestrøm siden 2. Verdenskrig

En historisk stor flygtningestrøm er i vente, hvis regeringens forventning holder stik.

- Det vil uden sammenligning være den største mængde fordrevne, der kommer til Danmark siden 2. verdenskrig, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Ministeren nævnte andre flygtningestrømme efter 2. Verdenskrig, og her var antallene noget lavere. I 90'erne flygtede 18.000 mennesker til Danmark efter borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien, og for få år siden kom 30.000 til Danmark fra Syrien.

Det historisk store antal flygtninge vil betyde, at der skal findes alternativ indkvartering til ukrainerne, siger Mattias Tesfaye.

- Vi kan ikke fra den ene dag til den anden give en permanent bolig. Så vi bliver nødt til at række ud efter aktører, der er vant til at indkvartere mennesker uden for det normale boligsystem, siger Mattias Tesfaye.

Ud over de 3,7 millioner, der er flygtet fra Ukraine, er der yderligere 6,5 millioner internt fordrevne i landet ifølge FN.