Regeringen har skåret i initiativer til at bekæmpe ulighed i sundhed

For dårligt, mener S, men Venstre afviser og siger, at man skal tænke bredere end kun sundhedspolitisk for at bekæmpe uligheden.

I finansloven for 2016 har Venstre fjernet sundhedstjek hos den praktiserende læge og skåret i kronikerplaner, viser en opgørelse fra Finansministeriet. (© Colourbox)

Regeringen har fjernet eller beskåret flere af de initiativer, der kunne være med til at udligne ulighed i sundhed. Den ulighed, der blandt andet betyder, at de dårligst stillede har flere sygdomme og i gennemsnit dør 10 år tidligere end de bedst stillede.

Sådan lyder kritikken fra Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

- Det er meget bedrøveligt, at regeringen med næsten kirurgisk præcision har fjernet eller beskåret de tiltag, som vi havde lavet for at bekæmpe den massive ulighed i sundhed, siger han og refererer til, at regeringen har skåret i en række af den tidligere regerings initiativer.

Droppet sundhedstjek

V-regeringen har blandt andet droppet et sundhedstjek, som skulle fange kroniske sygdomme som KOL og diabetes.

Derudover har regeringen skåret 250 millioner kroner af budgettet til den såkaldte forpligtende kronikerplan i 2016, 2017 og 2018.

I samme periode bruger regeringen 75 millioner mindre, end den tidligere regeringen havde planlagt, til en national lungesatsning, som skulle løfte indsatsen for patienter med sygdomme som KOL.

Det fremgår af en opgørelse, som Finansministeret har lavet.

- Og det er rigtig ærgerligt, for den indsats har danskerne brug for, siger Flemming Møller Jensen.

Venstre afviser: Vi skal tænke bredere

Men hos Venstre afviser sundhedsordfører Jane Heitman, at regeringen ikke prioriterer at bekæmpe uligheden i sundhed.

- Jeg forstår ikke, at Flemming Møller Mortensen kan få det indtryk, siger hun og forklarer, at det ikke kun handler om, hvor mange penge sundhedsvæsnet får, når man skal bekæmpe social ulighed i sundhed.

- Det drejer sig også om de indsatser, man har i forhold til skole, beskæftigelse og uddannelse, siger Jane Heitman.

Hun understreger, at regeringen med finansloven afsatte 2,4 milliarder kroner i 2016 øremærket til sundheds- og ældreområdet, mens Socialministeret netop har lanceret 10 langsigtede mål.

- Og det er mål, som netop retter sig mod de udsatte unge, udsatte børn og mennesker med psykiske vanskeligheder, siger Jane Heitman.

Der er mere om uligheden i sundheden, når DR i aften sender folkehøring fra Aalborg. Her samler vi hovedpersonerne fra programserien En syg forskel, fagfolk og eksperter for at finde løsninger på den store kløft i danskerne sundhed. Det er på DR1 kl. 21.55 og du kan samtidig give din mening til kende her på dr.dk.