Regeringen klar med plan mod 'usmagelig' tobaksinsdustri - men den virker først fra 2022

Ny tobakshandleplan skal komme billige cigaretter til livs.

Det var meningen, at det skulle være dyrere at ryge cigaretter efter den 1. april 2020. I stedet har ulovlige cigaretter og en regulær priskrig holdt prisen nede. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Tobaksproducenter og forhandlere af tobaksprodukter har opført sig 'groft og direkte usmageligt' ved at modarbejde Folketingets ønske om dyrere cigaretter.

Det siger skatteminister Morten Bødskov (S), efter en priskrig har hærget på det danske cigaretmarket siden en afgiftsstigning den 1. april 2020.

En priskrig, der har været præget af ulovlige krumspring fra branchen og cigaretter, som er blevet solgt billigere end loven tillader.

Det er gamle afgiftsmærker som disse, der har betydet, at cigaretter i Danmark stadig kan sælges til gamle, billige priser. Men i den nye handleplan skal salget med gamle afgiftsmærker stoppe efter 3 måneder. (Foto: Emil Hobolt Mortensen © (c) DR)

Det har betydet, at cigaretter, der skulle have kostet 55 kroner for en pakke, stadig i dag er at finde i handlen til omkring 40 kroner.

- Derfor falder hammeren nu hårdt, og regeringen skærper nu kursen overfor producenter og forhandlere. Vi vil simpelthen ikke finde os i det, siger skatteministeren.

Skatteminister Morten Bødskov præsenterer i dag til et samråd i Sundheds- og Ældreudvalget en tobakshandleplan, der indeholder syv konkrete punkter, hvorpå regeringen ønsker at stramme tobakslovgivningen.

Ny tobakshandleplan skal stoppe billige cigaretter

Først beskriver handleplanen, hvordan man i 2022 vil hæve tobaksafgiften med fem kroner. Denne afgiftsstigning er dog planlagt og vedtaget i forvejen.

Man ønsker også at undersøge muligheden for at lave nye afgifter på kreative produktgrupper som røgfri tobak eller nikotinposer, der i dag er undtaget tobaksafgift eller er pålagt lav afgift.

Derudover har skatteministeren og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) sendt et brev til EU-Kommissionen for at presse på for muligheden for at indføre mindstepriser på tobak i Danmark.

Regeringen lægger også i handleplanen op til at skærpe kravene til næste afgiftsstigning.

Producenterne har inden prisstigningen hamstret gamle afgiftsmærker for omkring halvanden milliard kroner.

Fremover skal tobaksproducenterne kun kunne hamstre to procent ekstra afgiftsmærker med gamle priser inden en afgiftsstigning i forhold til deres normal salg. Det er et fald fra de nuværende fem procent.

Skatteminister Morten Bødskov tropper velforberedt op til samråd om ulovlige cigaretter i dag klokken 14:15 i Landstingssalen. Han præsenterer nemlig samtidig en ny handleplan på tobaksområdet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Et andet tiltag er, at man vil forbyde salg af cigaretter til de gamle, billige priser, når der er gået tre måneder. Herefter skal skattemyndighederne kunne finde bødeblokken frem overfor producenter og forhandlere, der måtte bryde denne regel.

Sidst ønsker regeringen at styrke kontrollen med tobaksvarer og indføre skærpede bødestraffe over for tobaksproducenter og -forhandlere.

Den her sag har jo kørt siden 1. april. Hvorfor handler du først nu?

- Jeg tror alle har været overrasket over, hvordan tobaksproducenterne og forhandlerne har reageret. Jeg synes vi har set en grov tilsidesættelse af Folketingets ønske, siger Morten Bødskov i P1 Morgen.

Ingen effekt på den korte bane

Niels Them Kjær, der er chef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse, er specielt glad for kravet om, at billige cigaretter med gamle afgiftsmærker forbydes efter tre måneder. Men der er også flere mangler i planen.

- Den nuværende priskrig ser desværre ud til at fortsætte. Jeg kan ikke se, at der er nogen af de her initiativer, som på den korte bane stopper den her priskrig, forklarer han.

Det bekræfter skatteministeren. Den nye tobakshandleplan vil først have en effekt til den næste prisstigning, der træder i kraft i 2022.

I den nuværende lovgivning er der ikke nogen sanktionsmuligheder over for de ulovligheder, tobaksindustrien har begået de sidste syv måneder.

- Næste gang vil der være betydeligt strammere krav. Og så vil vi nu undersøge muligheden for egentlig bødestraf, hvis man ikke overholder reglerne, siger Morten Bødskov.

Forsker i tobaksforebyggelse fra Københavns Universitet Charlotta Pisinger hilser handleplanen velkommen, men efterspørger også mere klarhed over hvor dyrt, det rent faktisk bliver at bryde loven.

- For en kioskejer kan det godt være, han kan mærke en bøde på 20.000 kroner. Men handler det om et tobaksfirma, så skal der rigtig mange nuller efter det tal, før de overhovedet vil kunne mærke det, siger hun.

Tre ministre skal i samråd om ulovlige cigaretter

I dag har Per Larsen, sundhedsordfører for Konservative, indkaldt skatteminister Morten Bødskov, erhvervsminister Simon Kollerup (S) og sundsheds- og ældreminister Magnus Heunicke til 'samråd om salg af ulovlige cigaretter'.

Her skal ministrene og Per Larsen blandt andet drøfte håndteringen af den afgiftsstigning, der skulle være slået igennem den første april. Den konservative ordfører kalder håndteringen 'grotesk'.

Det var en tydeligt irriteret Per Larsen, der for en måned siden kommenterede Skattestyrelsens håndtering af den priskrig, der har været på tobaksmarkedet siden april.

- De unge kan blive ved at købe billige cigaretter, endda næsten med Skats velsignelse. Den ene hånd ved åbenbart ikke, hvad den anden laver. Det sejler fuldstændigt, sagde han.

Handleplanen skal stemmes igennem i Folketinget, hvis den skal indskrives i tobakslovgivningen.

Facebook
Twitter