I går satte Danmark trist coronarekord og registrerede det højeste antal smittede i hele 2021 - 4.013. På dagens pressemøde kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) løfte sløret for dagens smittetal, og de er fortsat rekordsættende.
- Dagens tal er 4.070 nye tilfælde i Danmark. Så højt har vi ikke ligget siden december sidste år.
De høje smittetal har allerede ført til en genindførsel af coronapasset, og i løbet af den næste uge vil Folketinget efter al forventning vedtage en lov, der giver virksomheder mulighed for at kræve, at deres medarbejdere har et gyldigt coronapas, når de møder på arbejde.
Men den virkelighed skal også gælde statsligt ansatte, hvis det står til regeringen.
- Samtidig er vi som regering indstillet på at indføre coronapas på statslige arbejdspladser, lød det på pressemødet fra Magnus Heunicke.
Dette vil også kræve opbakning fra et flertal i Folketinget.
Det vil betyde en ny hverdag for særligt ikkevaccinerede danskere på landets 185.000 beskæftigede på statslige arbejdspladser.
Coronapas skal også gælde kortere tid
Særligt set i lyset af nye tiltag omkring coronapasset, som sundhedsministeren også luftede under pressemødet.
- Jeg vil anmode Epidemikommissionen om at undersøge, hvorvidt et coronapas fra en negativ test skal gælde i kortere tid, fordi man jo kan få sygdommen og smitte videre i en periode, hvor passet fortsat er gældende, sagde Magnus Heunicke.
Og ikke nok med at coropasset fremover måske vil have en kortere frist. Det skal muligvis også udbredes til andre områder, hvis Epidemikommissionen mener, det er nødvendigt.
Hvis Epidemikommissionen vurderer, at kravene om coronapas skal skærpes, skal det vedtages i Folketingets Epidemiudvalg.
Børn ned til 1.klasse vil blive tilbudt test
Samtidig adresserede Magnus Heunicke også den stigende smitte blandt børn og unge.
Lige nu stiger smitten nemlig hos skolebørn under 12 år, forklarede Magnus Heunicke.
- Ugentlige kviktest skal nu i samarbejde med kommunerne tilbydes til børn helt ned til 1. klasse. Det skal selvfølgelig ske efter samtykke med forældrene, men jeg opfordrer jer forældre til at give os det, så vi kan få styr på smitten.
Han blev suppleret af direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum.
- I incidenstallene kan vi se, at børnene bærer meget smitte. Og vi kan også se, at forældregenerationen pludselig ligger højt, hvor det før var de unge, der drev smitten.
Lige nu vurderer Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, om det er sikkert at give vaccinen til børn under 12 år. Hvis den vurdering siger, at det er sikkert, skal Lægemiddelstyrelsen så give den endelige godkendelse til at vaccinere børn under 12 år.
- Gør de det, så har vi setuppet klar, var meldingen fra Magnus Heunicke.
Man kan godt holde julefrokost, men.....
I dag kunne DR Nyheder fortælle, at flere danske virksomheder - herunder DR selv - var begyndt at aflyse deres julefrokoster, selvom der hverken eksisterer krav eller anbefalinger om det.
Derfor blev både myndigheder og sundhedsministeren spurgt ind til, hvordan man bør afholde decembers julefrokoster.
- Man kan godt afholde julefrokoster, men jeg vil minde om de smitteforebyggende anbefalinger, sagde Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.
Hun turde dog ikke at give et endeligt go for en julefrokost helt som vi plejer.
- Når jeg siger den sunde fornuft, så er det måske en lidt anderledes julefrokost, man skal holde. Måske skal man sprede sig lidt over nogle forskellige etager, og måske skal man skrue lidt på, hvor meget alkohol man får indenbords, for så ryger den sunde fornuft ofte, fortalte Helene Probst.
Professor: Myndigheder og politikere har skabt et kommunikationsvakuum
Michael Bang Petersen er leder af Hope-projektet, som undersøger danskernes coronaadfærd. Han kom tidligere på dagen med en kritik af den måde, der op til pressemødet er blevet kommunikeret på.
- På den ene side får vi at vide, at vi har meget, meget høje smittetal, og på den anden side får vi at vide, at vi er et rigtig godt sted. Der er et kommunikationsvakuum, hvor myndigheder og politikere ikke melder specielt klart ud, hvordan man ser vinteren udfolde sig.
- Så vil folk lave deres egne fortolkninger og tage forholdsregler selv, når der ikke er signaler oppe fra, lød det.
Det er en medvirkende faktor til, at bekymringen hos den danske befolkning lige nu ligger meget højt, siger Michael Bang Petersen.
- Når man spørger direkte til bekymringen for kapaciteten på landets hospitaler, så svarer 81 procent faktisk, at de er bekymrede. Det er et af de højeste tal, vi har målt.Det er på højde med det, vi målte sidste år under anden bølge.