Regeringen lemper restriktionerne for det meste af kulturlivet

Publikum får - i et begrænset omfang - lov til at vende tilbage til biografer, teatre og indendørs idrætsarrangementer.

Sundhedsministeriet afholder pressemøde om den aktuelle status på covid-19, i Eigtveds Pakhus i København, onsdag den 12. januar 2022. Sundhedsminister Magnus Heunicke, kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum og direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm deltager i pressemødet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Højskoler, biografer, teatre og en hel række andre kulturinstitutioner får lov til at åbne på søndag.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde, hvor han kalder det en "kraftpræstation af hele samfundet", at det er lykkedes at få den mere smitsomme omikron-variant af corona under kontrol.

- Mange lande er i gang med at lukke ned, vi har bragt os i en situation, hvor dét ikke er nødvendigt, siger Magnus Heunicke.

Med afsæt i anbefalingerne fra Epidemikommissionen har regeringen fået opbakning fra samtlige partier i Folketinget til at lempe de restriktioner, der har lagt bånd på kulturlivet siden december.

- Det er en trinvis genåbning, der sikrer, at vores sundhedsvæsen kan følge med, siger Magnus Heunicke.

Han understreger, at regeringen ikke ville lempe restriktionerne, hvis ikke det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Højskoler, zoologiske haver, akvarier, forlystelsesparker og museer kan derfor åbne bare med krav om et gyldigt coronapas og mundbind indendørs.

For biografer, koncertsteder, teatre og indendørs idrætsarrangementer vil der gælde et loft for antallet af deltagere. Epidemikommissionen har lagt op til 350 personer, regeringen ønsker 500, men der forhandles stadig om det endelige antal.

- Det er et forsøg på at have blik for helheden og følge anbefalingerne, men samtidig skal det også passe til den virkelighed, der er derude, og det har en meget stor effekt for alle vores kulturrestriktioner, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Forsamlingshuse, diskoteker og spillehaller skal fortsat holde lukket, ligesom at restriktionerne for restauranter og serveringssteder også skal fortsætte frem til 31. januar.

Det er dog ikke en endelig slutdato - især nattelivet, frygter Magnus Heunicke, må holde lukket endnu længere.

- Dén vurdering tager vi til den tid, siger han.

- Allerede nu kan vi se, at kommissionen lægger op til, at dét, som der især bliver relevant at se på er messer, legelande, badelande, forsamligshuse og selskabslokaler - og de restriktioner, som er gældende på selskabslokaler, siger Magnus Heunicke.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm under pressemøde om den aktuelle status på covid-19, i Eigtveds Pakhus i København, onsdag den 12. januar 2022. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Meldingen om en lempelse af restriktionerne kommer efter, at medlemmerne i Folketingets Epidemiudvalg også har nikket til at forkorte coronapassets gyldighed efter andet stik, så det fremover kun 'lyser grønt' i fem måneder.

Til gengæld vil særligt sårbare blive inviteret til at få fjerde stik med en corona-vaccine, oplyser sunhedsministeren. Det er for eksempel kræftpatienter og personer med et meget svagt immunforsvar.

Om plejehjemsbeboere og de ældre også skal have tilbuddet, overvejer myndighederne endnu.

- Det, vi kan se af statistikkerne, er, at de faktisk rigtig godt beskyttet af det tredje stik, de fik i efteråret, siger Søren Brostrøm.

Siden det første tilfælde af omikron blev registreret i Danmark den 28. november, har over 2,9 millioner danskere fået et vaccine-stik, fortæller Magnus Heunicke på pressemødet.

I dag er der registreret 24.343 smittede med coronavirus.