Regeringen lukker Nordjylland ned: Borgere bør ikke forlade egen kommune

Regeringen indfører nu en stribe indgreb, som skal stoppe spredningen af muteret coronavirus i Nordjylland.

De nye restriktioner gælder kun for de syv nordjyske kommuner. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Regeringen er nu klar med en stribe restriktioner, som gælder for syv nordjyske kommuner.

- Der er tale om en reel nedlukning af Nordjylland, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde her til aften.

Regeringen beder blandt andet borgere i syv nordjyske kommuner om ikke at forlade egen kommune, og det gælder allerede fra i aften.

- Der skal lyde en kraftig opfordring til jer alle sammen om at blive i jeres egen kommune. I skal kun krydse grænsen, hvis I har kritiske arbejdsfunktioner eller andre uopsættelige ærinder, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

- På samme måde skal alle andre i Danmark ikke rejse ind i de syv kommuner.

Restriktionerne gælder for kommunerne Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland og Læsø.

Statsministeren kalder dagen i dag for en "skæbnestund" for nordjyderne, på samme måde som 11. marts var, da nedlukningen først ramte hele Danmark.

- Den dag traf vi en svær, men nødvendig beslutning. For jer i Nordjylland bliver 5. november en mindst lige så skelsættende dato, siger hun.

Nye restriktioner i Nordjylland

  • Borgere opfordres til at blive inden for egen kommunegrænse.

  • Restauranter, cafeer og værtshuse lukkes helt ned fra på lørdag - med undtagelse af takeaway.

  • Kollektiv transport på tværs af kommunegrænserne indstilles, herunder bus, tog og færge ind og ud af de berørte kommuner med undtagelse af skolebusser. Undtagelsen gælder også personer, der varetager kritiske funktioner i sundhedssektoren, som kan få flextrafik stillet til rådighed.

  • Elever i 5. til 8. klasse i de syv nordjyske kommuner skal fra mandag have fjernundervisning. Det gælder også studerende på videregående uddannelser, som har bopæl i de berørte kommuner.

  • Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner.

  • Kulturaktiviteter indstilles. Det betyder, at teatre, biografer, museer, musik- og kulturskoler og bibliotekter lukkes ned.

  • Sportsaktiviteter lukkes ned herunder svømmehaller, træningscentre, sportshaller, spillehaller, foreningslokaler. Det gælder kun for indendørsarealer på de steder.

  • Forlystelsesparker, omrejsende tivolier, akvarier og zoologiske haver og lignende lukkes både indendørs og udendørs.

  • Forsamlinger begrænses yderligere. Muligheden for at være op til 500 personer til stede ved siddende arrangementer afskaffes. Muligheden for at være 50 personer til stede ved idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år afskaffes.

Kilde: Regeringen. Restriktionerne gælder for kommunerne Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland og Læsø.

Minkmutation kan være meget alvorlig

Nedlukningen sker, efter at Statens Serum Institut har konstateret, at en mutation af coronavirusset har spredt sig fra mink til mennesker, som har fået navnet 'cluster 5'.

Ifølge Seruminstituttet er det muterede minkvirus mindre modtagelig over for en kommende vaccine, og der er risiko for, at det spreder sig til resten af verden.

Det kan få enorme konsekvenser ifølge Statens Serum Institut.

- Det værst tænkelige scenarie er, at vi har en pandemi, der starter forfra med udgangspunkt i Danmark, lyder vurderingen fra faglig direktør Kåre Mølbak.

Massetest på vej

Alle borgere, som bor i de syv kommuner, opfordres til at lade sig teste for coronavirus.

- Antallet af indlagte er næsten fordoblet i Nordjylland den seneste uge fra 14 til 26 indlagte, siger Magnus Heunicke.

Og man er ved at gøre klar til den store testindsats, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) i en pressemeddelelse.

- I Region Nordjylland er vi godt i gang med at gøre klar til at masseteste op mod 280.000 borgere i den kommende tid. Der er tale om et vigtigt skridt i forhold til at få kortlagt den muterede smitte, så vi sammen kan sikre, at kommende vacciner mod covid-19 vil virke efter hensigten, siger hun.

Rettelse: Det er ovenfor tydeliggjort, at det kun er kollektiv trafik på tværs af kommunegrænserne, som indstilles.