Regeringen præsenterer handleplan for økologien

Fødevareminister Dan Jørgensen fremlægger i dag en ny plan for, hvordan det offentlige skal gå forrest, hvis økologien skal sikres i fremtiden.

(Foto: © Colourbox)

Daginstitutioner og hospitaler skal servere økologiske måltider og elever i folkeskolen skal have bæredygtighed på skoleskemaet. Sådan lyder nogle af initiativerne i den nye Økologiplan Danmark som Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri præsenterer i dag.

I planen er der sat 400 millioner kroner af til at fremme økologien og målet er, at det økologiske areal skal fordobles frem mod 2020 - i forhold til 2007.

- For at nå vores mål, som er det mest ambitiøse i vesten, skal det offentlige gå forrest. I Økologiplan Danmark styrker vi samarbejdet mellem kommuner, regioner og ministerier med en lang række nye initiativer. Vi forpligter blandt andet hinanden på, at vi skal have mere økologi på menuen på hospitaler og i vuggestuer, siger Fødevareminister Dan Jørgensen.

Økologi skal indgå i uddannelser og forsvar

Planen lægger blandt andet op til, at økologi skal prioriteres højere i landbrugsuddannelsen, og selv soldater kan bidrage til et grønnere miljø, lyder det fra Forsvarsminister Nicolai Wammen. Fødevareministeriet har nemlig indgået et pilotprojekt med Forsvarsministeriet, der skal servere mere økologisk i kantinerne.

- Der serveres ca. 1,1 millioner kilo mad i forsvarets kantiner per år og spises cirka fem millioner stykker frugt. Det flytter noget, når vi stiller krav om økologisk og sund mad. Derfor er jeg glad for, at vi med den nye handlingsplan nu hæver den økologiske barre betragteligt til gavn for forbrugerne og miljøet, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Banebrydende samarbejde

Og det nye samarbejde mellem ministerierne bliver taget godt imod hos Økologisk Landsforening, som er Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere.

- Regeringens tværministerielle aspekt er banebrydende. Ministerier for miljø, klima, undervisning og andre træffer beslutninger, som hver især kan hindre eller bane vej for udvikling af økologi, siger Per Kølster formand i Økologisk Landsforening.

I det hele taget har Per Kølster ikke meget negativt at sige om planen, som også skal styrke den danske eksport at økologiske fødevarer.

- Danskerne kan se frem til flere økologiske kvalitetsfødevarer, også i de offentlige kantiner. Og de økologiske landmænd og virksomheder får hjælp til innovation i marken og markedet - fra nye plantesorter til eksportfremstød. Alt til gavn for naturen, rent drikkevand og dyrevelfærd, siger Per Kølster.