Regeringen sænker ambitionen for erhvervsskolerne

Erhvervsskolerne skal have færre penge, fremgår det af udspil til finansloven.

Regeringen nedjusterer forventningen til antallet af elever på erhvervsskolerne markant. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Færre elever og færre penge. Det virker ikke til, at erhvervsskolerne får det boost, som regeringen tidligere har varslet.

I hvert fald er ambitionerne markant lavere, end de har været. I udspillet til en finanslov for 2018 forventer regeringen, at der i 2020 vil være 53.653 elever på erhvervsskolerne. I 2017 lød den forventning på 60.699. Det skriver Berlingske.

Hvis forventningen om de 53.653 elever holder, svarer det til, at 22 procent af en årgang vælger erhvervsskolerne, hvilket er tre procentpoint lavere end det mål, som regeringen tidligere har stukket ud.

Det er simpelthen en katastrofe, at man nedjusterer ambitionener og pålægger erhvervsskolerne så store besparelser.

jacob mark (SF)

150 millioner forsvinder

Derudover er der i finanslovsudspillet lagt op til, at den ekstra pulje penge på 150 millioner kroner, der var sat til erhvervsskolerne, bliver droppet.

Og at den årlige besparelse på to procent om året, som de 150 millioner kroner skulle kompensere for, fortsætter frem til 2021.

Udspillet fra regeringen undrer og bekymrer SF's undervisningsordfører, Jacob Mark:

- Alle partier på Christiansborg er enige om, at der er brug for flere håndværkere og faglærte i fremtiden, så det er simpelthen en katastrofe, at man nedjusterer ambitionener og pålægger erhvervsskolerne så store besparelser.

- Det er skidt både for Danmark og for de unge, der går på erhvervsuddannelserne, siger han.

Minister holder fast i målsætning

De nedjusterede forventninger er - ifølge Jacob Mark - et tegn på, at regeringen har kastet håndklædet i ringen i forhold til at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.

Det afviser undervisningsminister Merete Riisager (LA) over for Berlingske:

- Vi har fortsat vores ambitiøse målsætning, og det vil være en fordel for de unge, hvis flere søger en erhvervsuddannelse. Min forventning er, at nogle de ændringer, der er indført med erhvervsuddannelsesreformen, gymnasiereformen og den seneste trepartsaftale, vil få en effekt på søgningen.