Regeringen sætter en stopper for at opdrætte flere fisk i danske havbrug

Miljøminister Lea Wermelin stopper lovgivning, som Socialdemokratiet selv stemte for.

Det er primært regnbueørred, der opdrættes i de danske havbrug. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

De danske farvande kan ikke tåle, at der bliver opdrættet flere fisk i dem, end der gør i dag, og derfor bliver havbrugssektoren begrænset.

Det var beskeden fra miljøminister Lea Wermelin (S), der i dag havde indkaldt til pressemøde i Nationalpark Mols Bjerge.

- Jeg er meget bekymret for vores vandmiljø, så derfor har jeg besluttet, at det ikke skal være muligt at benytte kompenserende marine virkemidler (muslingeopdræt og tangdyrkning, red.) til at udvide eller etablere flere havbrug i Danmark.

- Vi kan se, at udledningen af kvælstof ikke er faldet, og vi kan se, at der er store udfordringer med iltsvind, og derfor er der behov for at gøre noget, sagde hun.

Miljøminister Lea Wermelin (midten) holdt pressemødet i Mols Bjerge flankeret af formanden for Danmarks Sportsfiskerforbund, Verner Hansen, og Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening. (© DR)

Socialdemokratisk ide

Det var hendes partifælle og tidligere miljøminister Dan Jørgensen, der i 2014 lancerede ideen om, at havbrug kunne få lov til at udvide, hvis de lavede såkaldte kompenserende marine tiltag som muslingeopdræt og tangdyrkning.

Tiltag, der mentes at kunne mindske miljøpåvirkningen fra den udledning af næringsstoffer, som fiskeopdræt forårsager.

Ideen blev båret videre af den efterfølgende Venstre-regering, der sammen med blandt andet Socialdemokratiet stemte for den lovgivning, som Lea Wermelin nu spænder ben for.

- Vi har hele tiden været optaget af at passe bedst muligt på miljøet, og kunne det lade sig gøre, så ville vi gerne kigge på det, men nu har vi bare set, at risikoen for vandmiljøet er for stor, siger ministeren om beslutningen, der altså stopper den lovgivning, som hendes parti for få år siden gav grønt lys i folketingssalen.

Klimavenlig fødevareproduktion

Beslutningen er et hårdt slag for branchen, der må se alle planer om udvidelser og nye havbrug synke til bunds.

- Det er meget skuffende, og det er meget alvorligt for hele den danske akvakultursektor, siger Niels Dalsgaard, der er formand i brancheforeningen Dansk Akvakultur.

- Vi synes, at havbrug er en meget klimavenlig og meget miljøeffektiv produktion, og det er bekræftet af blandt andet EU, så vi forstår simpelthen ikke, hvad der er baggrunden for det her, fortsætter han.

Tidligere på året besøgte DR Nyheder Niels Dalsgaards havbrug for at høre om hans udvidelsesplaner. De planer har miljøministeren nu sat en stopper for.

Mens branchen vånder sig, vækker ministerens beslutning glæde flere andre steder.

- Havet gisper i forvejen efter luft, så der var ikke plads til at udvide havbrugssektoren. Det er en nødvendig beslutning, lød det fra præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, der var inviteret med til pressemødet af Lea Wermelin.

Fra land til vand

For ministeren er målet ikke afvikling af dansk fiskeopdræt, men en nytænkning, der helt fjerner dem fra de danske farvande, siger hun.

I havbrug foregår opdræt af fisk i store cirkulære net, der holdes flydende ved hjælp af flyderinge forankret til havbunden. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

- Derfor er næste skridt, at jeg inviterer Folketingets partier til en debat om, hvordan vi udvikler en bæredygtig strategi for opdræt af fisk på land.

I Dansk Akvakultur har man tænkt sig at tage kampen op, og første skridt bliver at få sat et møde i stand med Lea Wermelin.

- Vi vil bede om at komme til at tale med ministeren i en fart, for det bremser en udvikling i sektoren, hvor vi arbejder med miljøforbedrende tiltag. Men med det her bremser man al den udvikling i Danmark, og det synes vi er rigtig ærgerligt, siger Niels Dalsgaard.