Regeringen skuffer igen danskere med kærester i udlandet: 'Det virker voldsomt diskriminerende'

Er kærester fra USA eller Nigeria ikke anerkendelsesværdige indrejsende? Regeringens seneste udmelding vækker dybe frustrationer.

Ninna Nielsen fra Odense og Timmie Matthews fra Virginia i USA blev forlovet 30. januar. Nu har de ikke set hinanden i tre måneder. (Foto: PRIVATFOTO)

Efter otte år som kærester skulle Ninna Nielsen fra Odense og Timmie Mathews fra USA have været gift til september i Danmark.

Men alle planerne gik i vasken, da grænserne lukkede 14. marts. Og nu har parret ikke set hinanden siden 2. marts, da han tog tilbage til USA.

- Nogle dage tuder jeg hele tiden. Og andre dage er jeg i 'fight mode'. Det er specielt uvisheden om, hvornår vi kan se hinanden, der er forfærdelig frustrerende, siger Ninna Nielsen.

Den danske regering har valgt at hæve grænsebommene for udenlandske

familiemedlemmer
, ægtepar, samlevere – og siden hen for kærester fra de fem nordiske lande og Tyskland.

Intet af det hjælper Ninna Nielsen og hendes

forlovede
fra Virginia i USA, og foreløbig er der ingen dato for, hvornår de kan håbe på at se hinanden igen udover på de daglige videoopkald på Skype.

Ninna Nielsen havde knyttet sit håb til regeringens

pressemøde
i fredags i forbindelse med grænseåbningen for turister fra Norge, Tyskland og Island 15. juni.

Men her lød meldingen, at vi skal hen på den anden side af sommerferien, før regeringen vil åbne grænsen for turister fra andre

EU-lande
,
Schengen-lande
og Storbritannien.

Udelukkende et dårligt signal - set med det dansk-amerikanske pars briller.

- Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor der skal forskelsbehandles ud fra, hvilket land ens kæreste tilfældigvis kommer fra. Og især ikke, når der samtidig er åbent for ægtefæller fra hele verden.

- Jeg har selv en ring på fingeren. Og vi har søgt om at få vores prøvelsesattest. Men vi mangler et stykke papir. Det virker vanvittigt i 2020, at man kan

diskriminere
på den måde, siger Ninna Nielsen.

Ninna Nielsen har sagt ja til sin mangeårige kæreste, Timmie Matthews. Men parret sidder lige nu på hver sin side af Atlanterhavet. (© PRIVATFOTO)

Et brev til en lang række politikere i Folketinget har kastet omkring 25 svar af sig. Ikke mindst et par stykker fra

regeringspartiet
, Socialdemokratiet, fortæller Ninna Nielsen.

- Alle var forstående og støttede vores sag og syntes helt klart, at kærester fra alle lande skulle inkluderes i anerkendelsesværdige formål.

- Det tyder altså på, at det er regeringen, der ene og alene har taget denne beslutning om ikke at inkludere kærester fra hele verden. Jeg forstår ikke hvorfor, og det lader ikke til, at der en sundhedsfaglig begrundelse for det, siger hun.

Sanne overvejer at gifte sig på Island

I skrivende stund har 546 personer, blandt andre Ninna Nielsen, meldt sig ind i Facebook-gruppen 'Kærester Adskilt af Grænselukningen Under Coronavirus'.

Gruppen bliver blandt andet administreret af 44-årige Sanne Jakobsen, der selv har en kæreste i New Hampshire i USA, som hun ikke har set siden 21. februar.

- Jeg har fuld forståelse for, at man ikke vil have turister i rå mængder ind. Det, jeg ikke forstår, er, at der er forskel på at være kærester og ægtefolk i 2020. Der er jo mange danskere, der er sammen i årevis, uden at de gifter sig, siger Sanne Jakobsen.

Hun har svært ved at tro, at det skulle udgøre en særlig risiko for at starte flere smittekæder, hvis man åbnede op for kærester fra hele verden.

I hvert fald ikke vurderet ud fra antallet af medlemmer i Facebookgruppen.

- Vi er over 500 i gruppen, og det er ofte begge personer i et forhold, så måske er det 200 kærester, der ville komme hertil. Det er jo ikke det, der kommer til at vælte smittetrykket. Det er ubegribeligt for mig, at man er så hårdnakket, siger hun.

Det har en voldsom virkning på hendes egen

trivsel
, at hun ikke aner, hvornår hun kan se sin kæreste igen.

- Jeg sover dårligt om natten, jeg har stress, jeg har konstant dårlig mave. Vi hænger i med neglene og gennemtrawler alle muligheder, siger hun.

Sanne Jakobsen og amerikanske Greg fra New Hampshire i USA. (© (Privatfoto))

Sanne Jakobsen er parat til at tage en drastisk beslutning, hvis det betyder, at hun snart kan se Greg igen.

- Det tyder på, at Island snart lukker op for alle, så vi overvejer at mødes der og så blive gift på Island. For så kan han jo komme med hjem, siger hun.

Karina Jørgensen på 28 år er også medlem af Facebook-gruppen. Hendes

forlovede
hedder Obinna, er 31 år og fra Nigeria.

Parret var sidst sammen fra julen og frem til midten af februar, hvor de planlagde deres bryllup og satte datoen til slutningen af juni - på deres toårsdag.

- Men desværre kom coronaen og ændrede på alt. Jeg måtte aflyse vores vielse på rådhuset, og vores boble som

forlovede
blev erstattet af frustration og usikkerhed om, hvornår vi i det hele taget kunne ses igen, lyder det fra Karina Jørgensen.

Hun har skrevet mail til både Statsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet, der begge har svaret. Men ikke på en måde, så hun føler sig mere tryg.

Karina Jørgensen siger, at hendes forlovede er helt med på at tage en coronatest og gå 14 dage i karantæne, hvis han får lov til at komme hertil. (Foto: (privatfoto))

- Vi står med et kæmpe afsavn, som vi kender alt for godt, samt en total afmagt og usikkerhed om, hvornår vi kan ses igen. Med en regering, der ikke anser vores forhold som anerkendelsesværdigt, og som ikke kan lukke brugbare svar ud til os, fordi vi nærmest helt bliver overset, siger hun.

S-ordfører: Forsigtighedsprincip gælder stadig

De gældende regler for indrejse i Danmark sorterer under Justitsministeriet.

Men her henvises der i stedet til Socialdemokratiets

retsordfører
, Jeppe Bruus, i forbindelse med spørgsmål om den delvise grænseåbning.

For det første, Jeppe Bruus, kan du forstå de frustrationer, som de her mennesker sidder tilbage med, når deres kærester ikke må komme ind i Danmark?

- Ja, jeg kan sagtens forstå, at det er en rigtig træls situation for dem. Det er hårdt og frustrerende. Og vi er til fulde klar over, at det har konsekvenser at have en delvis lukket grænse. Både personligt for dem, der bliver ramt af det, men også økonomisk.

(ARKIV) Jeppe Bruus (S) siger, at man skal huske på, at det var en lille gruppe mennesker, der satte gang i smittekæderne herhjemme i sin tid. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Hvad er grundlaget for, at kærester fra andre lande end Norden og Tyskland ikke må krydse grænsen til Danmark?

- Når vi ikke åbner for det hele på én gang, er det for at være i kontrol og

minimere
risikoen for, at vi får tilbageslag. Og så er det klart, at nogle tænker, hvorfor må nogle gerne få deres kærester hertil, men vi må ikke. Alternativet er at lave en fuld åbning. Men når vi gradvist åbner, så er det for at være i kontrol og ud fra det forsigtighedsprincip, som vi hele tiden har haft.

Hvilke data ligger til grund for beslutningen om ikke at tillade kærester fra andre lande end de nordiske lande og Tyskland at komme hertil?

- Vi ved, at dem, der i begyndelsen primært bragte smitten til Danmark, var folk, der havde været på skirejse i Italien og Østrig, de såkaldte hotspots. Det var relativt få personer, der bidrog til, at smitten eskalerede i Danmark og førte til nedlukningen af grænserne. Og derfor er opgaven nu, at vi åbner gradvist for at

minimere
risikoen for at ende i samme situation igen. Andre ville måske være mere
risikovillige
og åbne mere på én gang. Men vi mener ikke, det er dér, vi er lige nu.

Men hvordan kan det være anerkendelsesværdigt at være en kæreste fra Norden eller Tyskland, men ikke hvis man kommer fra et andet land?

- Nu er vi startet med at åbne for de her lande. Og det handler om, at de er tæt på os og ligner os i forhold til, hvor man er i forbindelse med håndteringen af coronakrisen. Derfor har vi valgt at lægge snittet dér.

Hvilke sundhedsfaglige begrundelser er den her skelnen baseret på?

- Argumentet for at lave en gradvis åbning handler om at undgå, at vi får et tilbageslag med den her virus, der stadig eksisterer i Danmark, og om at holde antallet af smittede så lavt som muligt. Og der kan vi se, at et land som Sydkorea har været nødt til at lukke ned igen. Det siger noget om, hvor skrøbeligt det er.

- Men man skal også huske på, at fordi vi lukkede ned tidligt, så er vi også nogle af dem, der kan åbne tidligt. Det gør, at vi kan gå rimelig hurtigt frem.

De her mennesker med kærester i udlandet efterlyser noget, der ligner en dato for, hvornår de kan håbe på at se dem igen. Hvad siger du til det?

- Det udestår til august. Så meldingen er, at jeg ikke har nyt i forhold til det, regeringen allerede har meldt ud.

Facebook
Twitter