Regeringen udbreder restriktioner til hele landet

Det er virkelig alvor nu, lyder det fra minister.

Lukkede caféer, barer og restauranter i København, onsdag den 9. december 2020. Nu gælder restriktionerne hele landet. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

De restriktioner, der indtil videre gælder for 69 kommuner, udbredes nu til at gælde for hele landet.

Det bekræfter transportminister Benny Engelbrecht (S) på sin Facebook-profil.

- Det er virkelig alvor nu. Coronaen har fået alt for godt fat i Danmark. Smittetallene er for høje og antallet af indlæggelser stiger. Alt for meget. Og derfor udvider vi nu den delvise nedlukning til hele landet, skriver han.

Ifølge transportministeren gælder restriktionerne i de resterende kommuner fra i morgen onsdag klokken 16.00.

'Ærgerligt, men nødvendigt'

De kommuner, der ikke var med i første og anden bølge af vinterens nedlukning, har fået besked af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Det gælder blandt andet i Nordfyns kommune.

- Så går den ikke længere - var den klare melding fra Ældre- og Sundhedsministeren her i eftermiddag, skriver Nordfyn Kommunes borgmester Morten Andersen (V) på Facebook. Han kalder det et "ærgerligt, men helt nødvendigt tiltag".

Nedlukningen betyder blandt andet, at restauranter bliver lukket for gæster, mens der fortsat er mulighed for takeaway.

Ligeledes bliver folkeskoleelever fra 5. klasse og op sendt hjem og for eksempel teatre og anden kultur bliver midlertidigt lukket.

Restriktionerne gælder såleds også i kommuner, der har lavere smittetal end i eksempelvis hovedstadsområdet. Men i Tønder har borgmester Henrik Frandsen forståelse for beslutningen.

- Jeg synes jo, at det er ærgerligt. Vi er jo et af de områder i Danmark, der er knap så hårdt ramt rent smittemæssigt. Men man må bare sige, at smitten er så udbredt i hele landet, at man har set det her som værende nødvendigt, og det respekterer jeg fuldt ud, siger Henrik Frandsen.

Restriktioner skal have tid til at virke

Sundhedsordførere i covid-19-følgegruppen var tidligere i dag også til møde i Sundhedsministeriet.

Her blev de orienteret om beslutningen og coronasituationen lige nu, fortæller sundhedsordfører Per Larsen fra De Konservative.

- Det er klart, at smittetallet er højt, og der skal også lige gå noget tid, inden man kan se, at de restriktioner, der er indført i langt hovedparten af landets kommuner, virker, siger han.

Indtil videre har restriktionerne dog allerede markant nedbragt antallet af passagerer i den kollektive trafik.

- Så der er en stor dæmpning af aktiviteten i samfundet, og det er den dæmpning, der skal være med til, at smittetallet bliver reduceret, sådan at vi allesamen kan få en god jul, siger Per Larsen.

Interaktiv grafik: Tjek smitten i din kommune.

Restriktionerne betyder også, at offentligt ansatte så vidt muligt skal arbejde hjemme, og at fitnesscentre, biografer, svømmehaller og andet skal holde lukket.

- Vi har været forberedt på det, og jeg tænker, at vi har stået i det før, siger Aabenraas borgmester, Thomas Andreasen (V).

- Når man skal indføre kraftige restriktioner, særligt op mod juletid, rejser det mange spørgsmål. Det er bare vigtigt at understrege, at det er, fordi smitten stiger, og det er meget vigtigt, at vi alle bakker op om de restriktioner, siger Thomas Andreasen.

Ifølge Statens Serum Institut er der registreret 2.992 nye smittede i løbet af det seneste døgn.

Tallene er baseret på 89.786 coronaprøver, og procenten af positive prøver er 3,3 i løbet af det seneste døgn.

Siden i går er der blevet registeret 11 nye coronarelaterede dødsfald, hvilket bringer det samlede tal op på 961.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter