Regeringen vil fratage lægerne forhandlingsretten

Nyt notat viser, at regeringen i yderste konsekvens er parat til at fratage PLO retten til at forhandle på lægernes vegne.

Regeringen er klar til at tage drastiske midler i brug, hvis ikke konflikten mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) på den ene side og regionerne og regeringen på den anden side finder en løsning.

Det viser dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

- I tilfældet af at PLO efter betydelige indrømmelser og et meget langstrakt forhandlingsforløb fortsat er helt uden for rækkevidde i forhandlingerne, eller hvis PLO koordinerer længerevarende, landsdækkende strejker, massive henvisninger eller andre dramatiske konfliktskridt, som når et niveau, hvor de truer sundhedsvæsenets stabilitet og bæredygtighed i betydeligt omfang, kan det kommunikeres, at RLTN (Regionerne og Regeringen, red.) fremadrettet ikke betragter PLO som en mulig forhandlingspart, står der i dokumentet.

Konkurrencelovgivningen hjælper

Dermed vil regeringen i stedet for at lave aftaler på området, som det hidtil er foregået, lovgive om, hvordan de praktiserende læger skal arbejde.

Ifølge dokumentet vil konkurrencelovgivningen begrænse, PLO's muligheder, hvis ikke regionerne og regeringen betragter dem som forhandlingspart, i og med at praktiserende læger i Danmark er selvstændige virksomheder.

Dermed vil det være ulovligt for PLO at arrangere strejker og andre fælles tiltag for at presse det offentlige system.

Drastisk tiltag

Ifølge Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Flemming Ibsen er tiltaget meget alvorligt.

- Det er meget drastisk. Det svarer til at man siger til LO og de store fagforbund: I har ikke nogen forhandlingsret mere, siger Flemming Ibsen til DR Nyheder.

Maner til besindighed

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) maner dog til besindighed, og påpeger at muligheden kun vil blive taget i brug, i yderste konsekvens.

- Det her er i et tilfælde, hvor man efter en langstrakt forhandling står i en situation, hvor lægerne i PLO fortsat ikke vil arbejde i det offentlige, og man står med et sundhedsvæsen, der ikke kan hænge sammen, og det ikke er forsvarligt for patienterne mere. Det er klart, at så bliver vi nødt til at handle, men jeg tror ikke, vi kommer i den situation, siger Astrid Krag.

Midtjyder klar til opsigelse

Oplysningerne kommer frem samtidig med, at PLO netop har afholdt sit fjerde medlemsmøde for de praktiserende læger denne gang i Region Midtjylland.

Her stemte et massivt flertal af lægerne, lige som i Region Hovedstaden, Region Sjælland, og Region Syddanmark, for at aflevere det såkaldte ydernummer, der giver licens til at drive lægepraksis.

FacebookTwitter