Regeringen vil give plads til industrien med ni kunstige øer i hovedstadsområdet

- Det er vigtigt for Danmarks økonomi, at hovedstaden vokser, siger erhvervsministeren.

(Arkivfoto). Allerede i 1960'erne førte et omfattende landvindingsprojekt til Danmarks største erhvervsområde, Avedøre Holme, der med de nye øer vil blive fordoblet i areal. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Regeringen vil sammen med Hvidovre Kommune anlægge ni nye øer ud for industriområdet Avedøre Holme i et storstilet udviklingsprojekt, der først og fremmest skal skabe rum for flere industriarbejdspladser.

Det fortæller erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

- Vi skal have udbygget Avedøre Holme, så vi i fremtiden får en masse industriarbejdspladser af den slags, vi stadig har brug for, og som vi mangler plads til i hovedstadsområdet, siger ministeren til DR Nyheder og understreger, at det er Hvidovre Kommune, der driver projektet:

- Regeringen bakker op om det og indgår i et samarbejde med kommunen om at få det gennemført, fordi vi er enige i, at der er brug for flere industrivirksomheder i hovedstadsområdet.

Hovedstaden skal vokse

I 2018 løftede regeringen sløret for det store ø-projekt Lynetteholm i København, der skal give plads til op mod 35.000 nye beboere. Med udbygningen af Avedøre Holme er der tale om et rent erhvervsprojekt, lyder det fra ministeren.

- Derfor er det vigtigt, at vi ikke kun skaber plads til boliger og kontorer, men også til gammeldags industriarbejdspladser, der producerer det, vi bruger i vores hverdag. Det kan være virksomheder, der bager brød, laver tøj eller tilbyder bustransport, siger Rasmus Jarlov.

Regeringen har ad flere omgange flyttet arbejdspladser til andre dele af landet, hvor der også kunne være god plads til nye industriområder. Hvorfor er det netop, at I mener, industriarbejdspladserne her skal ligge i og ikke udenfor København?

- Der er brug for plads til industrivirksomheder i København, der servicerer københavnerne, og det betyder ikke, at man i andre dele af landet kommer til at få færre arbejdspladser. Det betyder, at København kommer til at vokse, og det er enormt vigtigt for Danmarks økonomi, siger ministeren.

Usikkerhed omkring økonomi

Ifølge TV2 er det planen, at i alt tre millioner kvadratmeter ved Avedøre Holme skal opfyldes med jord, og mediet skriver, at regeringen planlægger at starte jordopfyldningen allerede i 2022, så de nye øer kan stå klar i 2040.

Spørger man Rasmus Jarlov er usikkerheden omkring tidsplan og økonomi bag projektet dog fortsat stor. Han forklarer, at det for eksempel endnu er uafklaret, om projektet kan finansieres udelukkende ved salg af jord, eller om statskassen må bidrage.

- Projektet er i sin tidlige fase, og det skal analyseres grundigt, hvordan økonomi og sådan noget som trafikforhold skal fungere, før projektet kan stå endeligt færdigt, siger ministeren og tilføjer:

- Der skal laves en solid projektøkonomi, og så langt tror jeg ikke, vi er endnu.

De nye planer præsenteres på et pressemøde klokken 11 på Avedøreværket. Ifølge Ritzau kommer planen til at indgå i regeringens hovedstadsudspil, som snart ventes fremlagt.

Facebook
Twitter