Regeringen vil gøre en dåse med nikotinposer 11 kroner dyrere

Det er særligt unge brugere, som regeringen sigter efter med de nye afgifter.

I dag kan nogle af de billigste dåser med nikotinposer købes for omkring 30 kroner. (Grafik: Søren Winther Nørbæk, DR Nyheder)

Når du i fremtiden smutter i kiosken eller supermarkedet for at købe en af de runde dåser med nikotinposer, skal du måske have flere penge op af lommen.

I hvert fald hvis det står til regeringen, der vil indføre en ny afgift på nikotinposer.

Med det nye forslag vil en typisk dåse nikotinposer med 20 styk blive 11 kroner dyrere ifølge regeringen.

- Jeg håber helt klart, at der her vil betyde, at færre benytter nikotinposerne. Det er ikke godt for helbredet, og derfor vil jeg opfordre til, at man holder sig fra dem, siger skatteminister Morten Bødskov (S).

Det er særligt unge, regeringen sigter efter med de nye afgifter, fortæller ministeren.

- Kreativiteten i tobaksindustrien er jo enorm. Vi kan se, at de gør en meget stor indsats for at få det her produkt introduceret til unge. Det vil vi gøre alt, hvad vi kan for at forhindre, fordi det ikke er sundt og skaber afhængighed, siger Morten Bødskov.

Afgift per milligram nikotin

I regeringens lovforslag skal der lægges en afgift på nikotinposerne, ud fra hvor mange milligram nikotin produkterne indeholder.

Lovforslaget lægger op til, at der skal være en afgift på 5,5 øre per milligram nikotin. Og det svarer ifølge regeringen altså til, at en typisk dåse med 20 poser vil blive 11 kroner dyrere.

- Vi kan se nogenlunde, hvordan adfærden er, når afgifter bruges på for eksempel tobaksområdet. Det virker, og det vil det også gøre her, siger Morten Bødskov.

- Det bliver en stigning, som forhåbentligt kan være et klart signal om, at det er sundhedsskadeligt, og at man skal holde sig fra det.

Selvom nikotinposerne har været på markedet i Danmark i flere år, kommer afgifterne først nu, fordi det tager tid at udvikle, forklarer Morten Bødskov.

- Der er selvfølgelig en grænse for, hvad man som politiker skal blande sig i, når det handler om voksne mennesker. Men det er jo ikke ukendt, at vi på tobaks- og nikotinområdet bruger afgifter – og det kommer vi til igen, siger han.

Ekspert havde gerne set endnu højere afgifter

Regeringens lovforslag vækker glæde hos professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet, Charlotta Pisinger.

- Jeg er lettet og synes, at det er et meget vigtig skridt, regeringen har taget, siger hun.

For vil man påvirke brugerne af produkter som nikotinposer, så er det prisen, der skal skrues på, forklarer Charlotta Pisinger.

- Prisen er det stærkeste redskab og våben i forebyggelsen mod tobaks- og nikotinprodukter. Man har meget fin dokumentation fra hele verden, der viser, at dem, som er mest prisfølsomme – og det er primært unge – det er dem, som mærker den største effekt af, at prisen sættes op.

I dag koster nogle af de billigste dåser med nikotinposer omkring 30 kroner.

Og Charlotta Pisinger havde gerne set, at afgiften blev endnu højere, end hvad regeringen lægger op til. Gerne op til 55-60 kroner per dåse - så prisen lå på niveau med cigaretter.

- Selvfølgelig er 10-15 kroner ikke så meget, når man lige skal købe en enkelt dåse til en hel uge eller til en fest en gang imellem. Men inden unge ser sig om, er de daglige brugere, og så har prisen en ret stor betydning.

Regeringens lovforslag er sendt til høring frem til midt i oktober. Herefter vil det blive behandlet af Folketinget, som efter planen skal stemme om forslaget inden nytår.