Regeringen vil gøre Esbjerg Havn til militært knudepunkt for Nato og USA

Det er især USA, der har udtrykt ønske om at bruge Esbjerg Havn til at fragte militære styrker til Østersøområdet og Baltikum.

I begyndelsen af april ankom 300 amerikanske panserkøretøjer og materiel med skibet ARC Endurance til Esbjerg Havn. Hvis det står til regeringen, skal Esbjerg Havn fremover yde mere værtsnationsstøtte.

Regeringen vil sætte gang i arbejdet med at gøre Esbjerg Havn til et knudepunkt for at fragte militære styrker fra USA og andre allierede til Østersøområdet og Baltikum.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Fredag eftermiddag var forsvarsminister Morten Bødskov (S) derfor på besøg i Esbjerg Havn for at se nærmere på mulighederne for at gøre havnen klar til at blive militært centrum.

Det er især USA, der har udtrykt ønske om at bruge Esbjerg Havn til formålet. Amerikanerne har flere gange benyttet Esbjerg Havn i forbindelse med øvelser. Blandt andet i begyndelsen af april, hvor 300 amerikanske panserkøretøjer kørte i land i Esbjerg.

- Det er meget store investeringer, vi potentielt kigger ind i i forhold til Esbjerg Havn, og derfor vil Regeringen principielt tilkendegive, at vi er klar til at gå ind i drøftelser om, hvordan vi kan sikre, at Esbjerg Havn kan blive et knudepunkt for allieredes ønske om at transportere militærmateriel igennem Danmark, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Hvad der præcist skal gøres på havnen, hvor meget det kommer til at koste, og hvad det kræver af miljøgodkendelser, skal der nu arbejdes på at få klarlagt. Samtidig skal regeringen sikre sig et endeligt politisk flertal til projektet.

Ifølge ministeren er der politisk opbakning i Folketinget til at sætte undersøgerne hurtigt i gang i en arbejdsgruppe bestående af de relevante myndigheder, Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune:

- Aftalen er meget tæt på, men det er klart, at der en række spørgsmål om miljø, jord og økonomi. Det er vigtigt for Danmark hurtigt at kunne meddele og vi håber, at der er en afklaring i slutningen af 2023.

  • Amerikansk militær ankommer til Esbjerg havn tilbage i april i år. (Foto: © Jens Dresling/Ritzau Scanpix)
  • Storbritannien og Danmark stod klar til at hjælpe USA, da fragtskibet ARC Endurance i begyndelsen af april ankom til Esbjerg Havn. (Foto: © (C) DR Nyheder, (c) DR)
  • Det amerikanske fragtskib ARC Endurance var fyldt med flere hundrede pansrede køretøjer og materiel, som skulle losses og transporteres videre til Polen på lastbiler. (Foto: © (C) DR Nyheder, (c) DR)
  • Det er langt fra første gang Esbjerg ligger havn til militær transport. Her bliver dansk materiel til den danske KFOR-brigade i Kosovo, bestående af blandt andet 10 Leopardkampvogne, den juli 27, 1999 udskibet fra Esbjerg med DFDS til Thessaloniki i Grækenland.
1 / 4

Esbjerg ligger optimalt

Det er ikke helt tilfældigt, at amerikanerne kigger mod Esbjerg. Esbjerg Havn har nemlig en god beliggenhed og størrelse, ligger tæt på lufthavnen og har gode forbindelser til jernbane- og motorvejsnet. Derudover ligger havnen tæt på flere store kaserner og tilhørende muligheder for indkvartering af soldaterne, lyder begrundelsen.

Og hvis projektets miljømæssige og økonomiske udfordringer løses, kan især esbjergenserne blive førstehåndsvidner til store ændringer på havnen og i området omkring, siger DR's forsvarsanalytiker, Mads Korsager:

- Man kommer til at se en stigende øvelsesaktivitet, når Nato og andre allierede skal øve sig ret hurtigt i at få flyttet materiel og personel hen over havet og i land i Danmark og så videre ned i landet.

- Det er en ret vigtig øvelse, fordi de fleste er enige om, at Rusland lige nu har hænderne fulde, men krigen i Ukraine har også vist, at Rusland har viljen til at bruge militær magt som et politisk instrument, siger han.

'En god mulighed for Danmark'

Derfor er en udbygning af Esbjerg Havn også helt nødvendig med den nuværende situation i Ukraine, mener Morten Bødskov:

- Ruslands forfærdelige angreb på Ukraine gør det helt klart, at Danmark skal leve op til forventningen om, at vi kan yde værtsnationsstøtte for allierede, der gerne vil igennem Danmark.

- Det er en god mulighed for Danmark til at levere støtte til de lande, som sender forstærkninger til at varetage vores allesammens sikkerhed.

Men før vi kan komme dertil, så skal Esbjerg Havn have sig lidt af en make-over. Det vil nemlig betyde en udbygning af havnen både til lands og til vands, hvis Esbjerg Havn skal fungere som militært knudepunkt, som regeringen drømmer om.

Det siger Dennis Jul Pedersen, der er havnedirektør for Esbjerg Havn. Han forklarer, at havnen både af militære hensyn og for kommende havvindmøller skal uddydes fra 10,5 meter i dag til 12,5 meter. Derudover skal jernbanen ved havnen forlæges med omkring 415 meter.

- En af de ting, der er vigtige er uddybning af sejlrenden, men det er også en forlængelse af jernbanen til havnen og belægningen af flere arealer.

- Vi er ikke færdig med at lave projekt- og detailplanlægningen og kan ikke sige, hvad den kommer til at løbe op i. Men vi kan i hvert fald sige, at vi skal fjerne omkring seks millioner ton sand, lyder det fra havnedirektøren.

Forsvarsminister Morten Bødskov har heller ikke fået skruet en færdig økonomisk plan sammen endnu, men han ser forskellige finanseringsmuligheder for sig.

- Der vil være et finansieringsbehov på 80-85 millioner kroner til den militære del. Anlægsudgifter er noget man som værtsnation skal sikre, hvordan det skal gøres kommer an på modellen og det skal vi finde ud af nu, siger han.