Regeringen vil have mundbindet tilbage

Mundbindet skal tilbage og coronapasset udbredes markant, mener regeringen.

Samtidig ønsker regeringen at udbrede kravet om coronapasset til blandt andet alle statslige arbejdspladser. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Da sundhedsminister Magnus Heunicke (S), flankeret af Statens Serum Instituts Henrik Ullum og Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm, bød velkommen til dagens pressemøde, skete det med 435 indlagte og 4.426 smittede som dystert bagtæppe.

Samtidig vokser presset på landets sygehuse.

Derfor er der grund til at sætte ind med flere restriktioner, mener regeringen. Herunder en gammel kending.

- Epidemikommission har indstillet til, at mundbindet genindføres i kollektiv trafik, i detailhandlen og en række andre steder, og derfor vil vi indstille det til Epidemiudvalget, der skal bakke op om tiltaget, lød det fra Magnus Heunicke.

Skal mundbindet være en realitet igen, kræver det, at Folketingets epidemiudvalg bakker op om det.

Genintroduktionen af mundbindet får opbakning fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

- Vi ville ikke anbefale det, hvis vi ikke syntes, det var nødvendigt, sagde han.

Derfor skal restriktionen også kunne tilbagerulles, så snart det ikke er nødvendigt længere, siger han.

Samtidig uddyber Søren Brostrøm i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen:

- Vi er klar over, at mundbind kan være generende at have på. Derfor anbefaler vi, at det kun gøres til et krav på steder, hvor risikoen for smitte antages at være særlig høj, fordi mange mennesker er tæt sammen, for eksempel i den kollektive trafik og steder, hvor der er personer i særlig risiko for smitte.

pressemødet blev der spurgt, om man egentlig vidste, hvor stor en del af smitten der spredte sig i lige præcis den kollektive trafik og detailhandlen. Her lød svaret fra Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut:

- Det er jo der, vi har svært ved at spore, hvem der har smittet hvem, så det er vigtigt, at vi har vores smittestopapp tændt.

- Så jeg kan ikke give dig det præcise tal, men kig på en fuld morgenmetro, så er det jo tydeligt, at der kan forekomme en stor smitte, sagde Henrik Ullum.

Kortere gyldighed af coronapas efter test

Samtidig med at mundbind nu igen kan blive en realitet, vil regeringen, på linje med Epidemikommissionen, også indskrænke det tidsrum, hvor en negativ coronatest giver et gyldigt coronapas.

- Fremover skal en gyldig PCR-test gælde i 72 timer, mens en kviktest vil gælde i 48 timer, sagde Magnus Heunicke.

Som det er nu, gælder en PCR-test 96 timer, mens en kviktest gælder i 72 timer.

I det hele taget ser det ud til, at der bliver behov for at opjustere testkapaciteten for at imødekomme de uvaccinerede danskere.

Coronapasset skal nemlig fremover også gælde alle statslige arbejdspladser, voksen- og ungdomsuddannelser, og liberale "personrelaterede serviceerhverv", hvis det står til regeringen. Med personrelaterede serviceerhverv menes blandt andet frisører og tatovører.

- I forhold til kravet om coronapas på statslige arbejdspladser, så lovbehandles det lige nu i Folketinget. Det forventes endeligt vedtaget fredag den 26. november, og så vil vi også kunne lade kravet træde i kraft der, sagde sundhedsministeren.

Man oplyser, at man arbejder på at opskalere testkapaciteten.

Det tredje stik?

Under dagens pressemøde blev der også lagt stor vægt på vigtigheden af, at danskerne er klar til at tage det tredje stik af vaccinen - den såkaldte boostervaccine.

- Vi har nu evidens for, at effektiviteten af vaccinerne falder over tid, så derfor er det vigtigt, at man benytter sig af en boostervaccine, når man bliver tilbudt, sagde Søren Brostrøm.

Derfor vil man fokusere på at få kapaciteten på det område i vejret.

- Der kommer tempo på nu, så flere kan få en tid til deres 3. stik i deres egen region, lød det fra Søren Brostrøm.

DSB: Ingen yderligere tiltag

Hos DSB er man klar til at få implementeret mundbindet, hvis det besluttes, at det fremover skal bruges i den kollektive trafik, siger Tony Bispeskov, informationschef hos DSB.

- Vi vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at få det implementeret. Vi har heldigvis erfaringer med, at kunderne plejer at være gode til at tage mundbind på, det regner vi også med, at de vil være gode til denne her gang, siger han.

Der har tidligere været krav til pladsbillet. Kommer I til at tage yderligere restriktioner i brug?

- Vi kommer til at følge præcis de anbefalinger, der er fra myndighedernes side. Vi håber selvfølgelig, at vi kan nøjes med mundbind, og vi laver ikke yderligere tiltag, hvis ikke det kommer oppefra, siger Tony Bispeskov.