Regeringen vil nedlægge FN-styrke

Regeringen vil trække sig ud af FN-reaktionsstyrken Shirbrig, der ellers blev dannet på dansk initiativ for godt ti år siden. Beslutningen bliver kritiseret af FN-forbundet. Formand Jørgen Estrup kalder beslutningen en skandale.

Regeringen mener ikke, at Shirbrig har været brugt nok, så den vil nedlægge styrken. (© DR)

Regeringen vil trække sig ud af FN-reaktionsstyrken Shirbrig, der ellers blev dannet på dansk initiativ for godt ti år siden. Det skriver ekstrabladet.dk. Den holder til på Høvelte Kaserne og er en stående styrke, som hurtigt kan sættes ind med planlægning af fredsbevarende og humanitære operationer.

Regeringen begrunder sin beslutning med, at brigaden har været brugt for lidt - og at en række lande ikke har stillet med det lovede mandskab.

Kritik fra FN-forbundet

Beslutningen bliver kritiseret i skarpe vendinger af FN-forbundet. Formanden for FN-forbundet Jørgen Estrup kalder regeringens beslutning for en skandale.

- Konsekvensen er jo altså, at det, som var et forsøg på at rette op på FN's dårlige effektivitet i forhold til at sende militære styrker ud, når der var brug for det, når Sikkerhedsrådet havde bestemt det, det fjerner man nu totalt. Det, man har bygget op, det bryder man nu ned, og det vil selvfølgelig være en belastning for Danmarks image, siger han til Radioavisen.

Den danske regering har forfattet et brev - som de nordiske lande er medunderskrivere på - til de tolv øvrige lande, der deltager i Shirbrig. Her foreslås brigaden helt nedlagt.

Danmark og de øvrige nordiske lande har på forhånd erklæret, at de trækker sig ud af Shirbrig i den allernærmeste fremtid uanset udfaldet af et møde den 18. november.

Facebook
Twitter