Regeringen vil smække dagpengekassen i for visse udlændinge: Men gruppen skrumper allerede

Nye oplysninger bør få regeringen til at droppe opholdskrav for dagpenge, opfordrer Danske A-kasser.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) bør droppe omstridt lovforslag om opholdskrav for dagpenge, for antallet af modtagere fra tredjelande falder i forvejen kraftigt. Det mener Danske A-kasser. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Regeringens lovforslag om opholdskrav for dagpenge skal lukke porten for udlændinges adgang til danske arbejdsløshedsydelser. Men forslaget risikerer i stedet at ramme danskere, der har boet i udlandet i længere end et år.

Sådan lyder det fra a-kassernes brancheorganisation.

Nye tal viser nemlig, at problemet i forvejen skrumper. Det gør ifølge brancheorganisation lovændringen overflødig.

Siden 2010 er antallet af udlændinge fra tredjelande, der modtager dagpenge, faldet med over en tredjedel. Derfor bør beskæftigelsesministeren droppe lovforslaget, der kan koste tusindvis af a-kassemedlemmer retten til dagpenge fra årsskiftet, lyder det.

- Det rokker ved lovens fundament. Det bør få regeringen, der er i færd med at vedtage dette, til at genoverveje. Man har tydeligvis baseret sig på en formodning om et stort problem og ikke fakta, så derfor bør man indrømme, at man tog fejl, siger Verner Kirk, direktør for Danske A-kasser.

Fald på mere end en tredjedel

Data fra Jobindsats.dk, der er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings database, viser nu, at antallet af statsborgere fra tredjelande, der modtager dagpenge i Danmark, er faldet med 36 procent siden 2010. I samme periode er antallet af EU-borgere, der får danske dagpenge, mere end fordoblet.

Ifølge ministeriets beregninger vil mere end 20.000 personer melde sig ud af a-kasserne, fordi de risikerer at miste retten til arbejdsløsheds-, syge- og barselsdagpenge som følge af opholdskravet.

Fuldt indfaset dikterer opholdskravet, at man skal have opholdt sig i et EU eller EØS-land i syv ud af de seneste otte år, for at have ret til ydelserne. Dermed risikerer danske a-kassemedlemmer, der har boet eller arbejdet i lande som USA, Australien eller Kina, allerede fra årsskiftet at miste adgangen til ydelser, de har betalt for.

Mere skade end gavn, mener branche

De nye tal viser, at lovforslaget gør langt mere skade end gavn, mener Danske A-kasser.

- Det er helt ufatteligt, hvis man beslutter noget så vigtigt baseret på en formodning om et voksende problem. At man endda fastholder det, når man ser de voldsomme konsekvenser, det får for danske lønmodtagere, gør det kun værre, siger Verner Kirk.

SF stemmer imod lovforslaget. Partiets beskæftigelsesordfører har tidligere kaldt opholdskravet for ‘et spark over skinnebenet’ til danske lønarbejdere.

- Seriøse argumenter plejer ikke at bide på regeringen eller Dansk Folkeparti, når det handler om udlændinge. Det her er et stykke meget utiltalende symbolpolitik og det er utroligt, at man ikke lader sig påvirke mere af realiteterne, siger Karsten Hønge (SF).

DR Nyheder har spurgt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), om de nye oplysninger giver anledning til at ændre lovforslaget. Ministeriet er endnu ikke vendt tilbage.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet vil lovforslaget betyde en besparelse på 198,5 millioner kroner fra 2023, der blandt andet skal bruges til skattelettelser. Lovforslaget behandles nu i beskæftigelsesudvalget og forventes vedtaget inden årsskiftet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk