Regeringen vil smide de værste fartbøller i fængsel

Første gang man kører alt for hurtigt, skal man 20 dage i fængsel, mener regeringen.

Igen er et blevet slået fast, at for høj fart er en af hovedårsagerne til trafikdrab. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Hvis regeringen får sin vilje, skal der inden længe reserveres fængselsceller til vanvidsbilister.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) er nemlig på vej med et forslag om stramninger, så de groveste hastighedsoverskridelser giver ubetinget fængselsstraf - allerede første gang.

- Hvis man kører så langt over hastighedsgrænserne, så er det ikke nok, at man bare får en bøde, siger han.

Helt konkret foreslår regeringen, at hastigheder over 200 kilometer i timen udløser 20 dages fængsel og en ubetinget frakendelse af kørekortet i minimum tre år.

Samme straf skal ifølge regeringen også falde, hvis man overskrider en given hastighedsgrænse med 100 procent og samtidig kører mere end 100 kilometer i timen. Eksempelvis ved at man kører over 100 kilometer i timen i en byzone eller mere end 160 kilometer i timen på en almindelig landevej.

I dag udløser den slags højst en bøde og en ubetinget frakendelse af kørekortet.

Transportminister Benny Engelbrecht barsler med en hel pakke af initiativer mod vanvidsbillister. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

- Jeg tror, det vil have en effekt, når vi sender sådan et signal: Nu får du ikke bare en bøde. Du ryger direkte i fængsel, lyder det fra transportministeren.

Magtesløst politi

På Langebro i København kostede såkaldt vanvidskørsel en politibetjent livet i august sidste år.

Betjentens kollega skrev efterfølgende i et debatindlæg i Berlingske, at han og hans kollegaer var "magtesløse overfor vanvidsbilister i muskelbiler" og efterlyste politisk handling - eksempelvis til at gøre det muligt at konfiskere de store biler, som ofte er leasede.

Netop leasingselskaberne pegede samtidig på, at de kunne forhindre, at bilerne havner i de forkerte hænder, hvis de havde adgang til flere oplysninger om dem, der leaser - for eksempel fra politiet.

Og selvom de nye regler ikke efterkommer det ønske, har hændelsen været med til at skubbe på for den lovgivning, transportminister Benny Engelbrecht nu lægger frem, fortæller han.

- Vi har set ulykkelige tilfælde, også et hvor en tjenestemand er kommet af dage, og det er ikke acceptabelt, at folk opfører sig på en måde, der bringer andres liv i fare.

- Vi må sikre, at man ikke bare får en bøde, men at man også kan ryge direkte i fængsel, siger Benny Engelbrecht.

Tiltaget er bare ét i en større pakke, som regeringen vil præsentere i denne uge.

Høj hastighed slår ihjel

Regeringens forslag til stramninger kommer på dagen, hvor Vejdirektoratet har offentliggjort ulykkestal i trafikken for 2019.

Ulykkestallene stammer fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik, der laves på baggrund af indberetninger om trafikulykker fra politiet. Såvel politiets rapportering som vejmyndighedernes behandling af indberetningerne pågår og tallene for 2019 vil først være endeligt opgjort i maj 2020.

Tallene viser, at langt flere blev dræbt i trafikken i 2019 end i de foregående fem år.

Samtidig viser rapporten, at for høj hastighed samt uopmærksomhed i trafikken er blandt årsagerne til dødsulykker.

- Man skal kunne færdes trygt i trafikken, og derfor er det helt uacceptabelt, at nogle bruger deres bil - det, der skulle være et sikkert transportmiddel - som et mordvåben, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Se videoen her.

Og det er den slags kørsel, som nu skal koste fængsel, siger ministeren.

- Det er ikke acceptabelt, at folk kører med hovedet under armen og udsætter andre for fare.