Regeringens ekspertgruppe har over 80 forslag til et genåbnet Danmark, men kan ikke udelukke fjerde eller femte bølge

I dag kom eksperter med bud på en langsigtet coronastrategi i et genåbnet Danmark. Nu skal der tages politisk stilling til det.

En fjerde og femte bølge er "sandsynligt" fortalte Astrid Iversen, der er professor i virologi ved University of Oxford, på pressemødet, som blev afholdt i dag i Den Sorte Diamant. Hun er et af medlemmerne i ekspertgruppen. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Hvordan håndterer man coronavirus i de kommende år i et genåbnet Danmark?

Det er lidt af det, to økonomer og tre sundhedsfaglige eksperter blev sat til at undersøge i foråret.

Og her til eftermiddag var de så klar til at fremlægge deres mere end 80 forslag, som de har skrevet ned i rapporten "Hverdag med et øget beredskab". Herefter er det op til politikerne at tage stilling til, om det er noget, de vil lave tiltag på baggrund af.

I store træk anbefaler ekspertgruppen, at vi også i fremtiden har et beredskab mod corona.

- Vi står i en god situation, men vi kan ikke sige, at det er endeligt ovre. Der er stadig risiko for nye mutationer, og den globale udrulning af vacciner har lange udsigter, sagde Torben M. Andersen, der er formand for ekspertgruppen og tidligere overvismand, på pressemødet.

Derfor anbefaler ekspertgruppen en beredskabsstrategi med to dele. Den ene går på, at man har et såkaldt "grundniveau af coronahåndtering", som balancerer mellem hensyn til epidemikontrol, samfundsøkonomi, trivsel, folkesundhed og frihed.

Det vil altså sige, at man fortsat har basale værktøjer til at holde epidemien under kontrol. Her er nogle af de vigtigste coronavacciner, overvågning af epidemiens udvikling og smitteforebyggende tiltag.

Den anden del handler om, at man skal have et beredskab, som "understøtter en hurtig eskalation af indsatsen, i tilfælde af at epidemien skifter til et mere kritisk stadie, for eksempel fordi der opstår nye bekymrende virusvarianter", lyder det i rapporten.

Ekspert: En fjerde og femte bølge er sandsynligt

Den nye strategi med de to ben skal være med til at sikre, at Danmark kommer bedst muligt igennem en ny coronabølge, som vi formentlig kigger ind i.

- Det er sandsynligt, at vi kommer til at se en fjerde eller femte bølge af corona, fordi det kører derud af globalt, lød det på pressemødet fra Astrid Iversen, der er professor i virologi og immunologi ved University of Oxford i England og et af medlemmerne i ekspertgruppen.

Det skyldes, at der stadig kan opstå nye og potentielt farligere varianter uden for Danmark.

Derudover skal man være opmærksom på, at hospitalerne kan blive pressede hen over efteråret, fordi der er en lavere immunitet i samfundet som følge af nedlukningen, hvilket gør, at flere ser ud til at blive ramt af luftvejsinfektioner.

- Når vi går ind i den mørke og kolde tid, begynder vi at opholde os mere indendørs, og så har luftvejsinfektioner bedre mulighed for at sprede sig, sagde Astrid Iversen.

Astrid Iversen tilføjer, at "det er muligt, at vi får en alvorlig influenza-epidemi".

Det var tilbage i foråret, at ekspertgruppen blev nedsat som en del af "Rammeaftalen om plan for genåbning af Danmark".

De mere end 80 konkrete anbefalinger, som ekspertgruppen er kommet med, ligger fordelt mellem otte kategorier. Dem kan du se her:

Nu er det op til aftalepartierne bag rammeaftalen at finde ud af, hvad og hvordan eksperternes arbejde kan laves til nye tiltag.

Aftalepartierne er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Facebook
Twitter