Regeringens fodlænker til unge eksisterer ikke

Ny ordning med overvågning via elektroniske fodlænker til anbragte unge eksisterer reelt slet ikke. Socialministeren tager det fulde ansvar for fadæsen

På institutionen Brahesholm var den daglige leder, Jesper Jensen, meget interesseret, da han hørte, at de nye regler med fodlænker til at overvåge anbragte unge var trådt i kraft 1. juli i år. Men han ærgrer sig over at ordningen reelt slet ikke eksisterer. (Foto: DR © DR)

Siden 1. juli i år har kommunerne kunnet holde opsyn med anbragte unge helt ned til 12 år ved hjælp af en elektronisk fodlænke. Men ingen i landet har dog gjort brug af ordningen indtil videre.

Og det er der en rigtig god grund til.

For selv om ordningen, og loven med at give fodlænker til anbragte unge trådte i kraft 1. juli, så eksisterer ordningen reelt slet ikke.

- Det er vores ansvar, og vi arbejder på højtryk med at få det op og køre, siger Socialminister Benedikte Kjær

Fodlænke er sidse chance

Men i Assens på Vestfyn sidder en ung mand på 17 år med en lang kriminel løbebane, som kommunen har anbragt på Projekt Brahesholm, en institution for kriminalitetstruede unge mellem 13 og 17.

Den unge mand har fået et tilbud at tage imod en fodlænke. Det er hans sidste chance for at undgå rigtig fængsel.

- Han står til fængselsstraf, hvis han ikke overholder de aftaler han har med os, siger Jesper Jensen, der er daglig leder på Projekt Brahesholm.

På Brahesholm var den daglige leder, Jesper Jensen, meget interesseret, da han hørte, at de nye regler med fodlænker til anbragte unge var trådt i kraft 1. juli i år.

- Vi er et dagtilbud, og vi kan bruge fodlænker til at overvåge i weekender, hvor det typisk går galt for de unge, siger Jesper Jensen.

Kontroversiel ordning

Loven om mulighed for overvågning med fodlænker til anbragte børn og unge blev vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti på trods af advarsler fra en lang række af foreninger og organisationer, som arbejder med børn og bekæmpelse af kriminalitet.

Men løsningen med en fodlænke til anbragte unge behøver ikke være noget meget slemt eller kontroversielt, det kan faktisk forhindre unge i at ryge ind i voksenfængselssystemet

-Vi har et konkret tilfælde, hvor vi med de nye regler i ryggen, har givet en af vores unge et tilbud om at blive overvåget via fodlænke eller ryge i voksenfængsel, siger Jesper Jensen.

Etr skridt frem men og to tilbage

Men Jesper Jensen og Brahesholm løber panden mod en mur, når de forsøger at få sat fodlænkeordningen i gang.

- Vi har henvendt os til både kriminalforsorgen og socialministeriet for at høre hvordan vi kommer i gang med det her, men ingen ved af dem ved, hvem der skal gøre hvad, siger Jesper Jensen.

Først henvendte Brahesholm sig til kriminalforsorgens fodlænkeafdeling, men her kendte man intet til fodlænker til de unge. Og i Socialministeriet, der er ansvarlige for loven, får Brahesholm at vide, at det er Kriminalforsorgen der står for fodlænkeordningen.

Fanget mellem to myndighedsinstanser der sender Brahesholm frem og tilbage mellem ingenting og ingenting. Så kan Jesper Jensen ikke udelukke, at det betyder, at de må sende en 17 årig ind i voksen-fængselssystemet.

- Hvis det ikke kan lade sig gøre med fodlænkeordningen. så har vi ikke andre sanktionsmuligheder, og det kan i værste fald betyde fængsel, siger Jesper Jensen.

Ministeren tager ansvaret

Hos Brahesholm ærgrer man sig, og hos den ansvarlige minister er der røde ører.

- Jeg kan godt forstå at man ærgrer sig ude i behandlersystemet, men vi arbejder på højtryk for at for det her op og køre, siger Socialminister Benedikte Kjær

I forvejen findes der allerede et fodlænkesystem, som bruges til folk i fængselssystemet, som har fået lov at afsone i hjemmet med fodlænke, men det system kan ikke bruges til de unge, og det er ifølge socialministeren en af årsagerne til, at fodlænkerne til de unge ikke er oppe og køre endnu.

- Man kan ikke lige sætte børn og unge ind i det eksisterende system man skal have et helt andet system, siger Socialminister Benedikte Kjær

På Fyn sidder Jesper Jensen, og venter på en fodlænke der ikke kommer, men han kan se frem til en løsning på problemet for socialministeren har afgivet et løfte.

- Vi arbejder sådan så det kan komme og køre hurtigst muligt, så jeg regner med at vi kan se det her system oppe og køre inden for et par måneder, siger Socialminister Benedikte Kjær.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter