Regeringens forslag til en klimaplan: Danmark skal have to nye energiøer

En energiø i Nordsøen og en ved Bornholm skal kunne levere strøm til både Danmark og udlandet.

Regeringen har indtil videre præsenteret forslag, der reducerer Danmarks drivhusgasudledning med to millioner to. I alt bliver der brug for reduktioner for knap 19 millioner ton for at nå 2030-målet. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Danmark skal som det første land i verden have to energiøer med havvind.

Sådan lyder det fra regeringen, der netop har præsenteret deres foreløbige planer for, hvordan Danmark skal reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

- Vi øger mængden af havvind massivt, og samtidig vil vi gøre det muligt at bruge den grønne strøm i tanken på lastbiler, fragtskibe og fly, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Den ene ø skal ligge ud for Bornholm, mens den anden skal placeres på en kunstig ø i Nordsøen.

Nyheden skaber jubel på Bornholm.

- Det er fantastisk. Det skaber kæmpe muligheder for Bornholm, siger borgmester Winni Grosbøll.

- Dansk Energi siger, at for hver gigawatt bliver der skabt 8.000 arbejdspladser. Hvis bare ti procent af dem lander på Bornholm, så er det her jo et kæmpeboost, siger hun.

Borgmester på Bornholm Winni Grosbøll (S) er glad for udsigterne til en ny energiø. Foto: Dennis Olsgaard

Forbindelse til Polen og Holland

Øerne skal i første omgang være på to gigawatt hver, mens øen i Nordsøen senere skal kunne udvides til hele 10 gigawatt. Det vil betyde, at Danmark kan dække mere end eget forbrug, og derfor også vil kunne eksportere strøm.

Derfor skal øerne også have forbindelse til Holland og Polen.

En del af regeringens plan er også at satse på den teknologi, der hedder Power-to-X. Den gør det muligt at omdanne overskudsenergien fra vindmøllerne til grønne brændstoffer, så den kan bruges i for eksempel transporten.

Regeringen har de seneste dage præsenteret flere udspil til klimahandlingsplanen. I alt er de kommet med forslag, der vil reducere Danmarks udslip af drivhusgasser med to millioner ton.

To ud af 19 millioner ton

For at nå målet om en 70 procents reduktion skal man dog helt op på en besparelse på knap 19 millioner ton CO2. Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) vil regeringen da også komme med flere tiltag, men det vil først blive efter sommerferien.

Regeringen afviste i dag at indføre en afgiftdrivhusgasser, som Klimarådet - der rådgiver regeringen om den grønne omstilling - ellers har ønsket. I stedet har de i dag foreslået, at deres tiltag skal finansieret ved at bruge grønne reserver og omprioritere forskellige puljer.

Regeringens forslag til en klimaplan

  • Etablering af to energiøer frem mod 2030

  • Satsning på teknologier som Power-to-X

  • 400 millioner kroner årligt til en pulje til fangst og lagring af CO2

  • 900 millioner kroner til elektrificering og energieffektivisering af industrien

  • 325 milioner kroner til mere biogas

  • Vi skal sortere mere affald, så det kan genbruges i stedet for at blive brændt af

  • Det skal være billigere for danskerne at udskfite olie- og gasfyr, og kommunerne skal vælge grønne løsninger, når de skal lave varmeprojekter.

  • Den biomasse, Danmark bruger, skal være bæredygtigt.