Regeringens plan: Flere danske forskere skal have nobelpriser

En såkaldt nobelpagt med flere fonde skal sikre flere nobelpriser til Danmark.

Det Svenske Akademi uddeler hvert år Nobelpris i blandt andet medicin, økonomi, fysik, kemi og litteratur. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

I fremtiden skal flere forskere hente nobelpriser hjem til Danmark.

Det er ambitionen i en ny forskningspolitisk strategi, som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) præsenterer i dag sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Konkret vil regeringen etablere en såkaldt nobelpagt i samarbejde med forskellige fonde, der støtter forskning, skriver Politiken.

Søren Pind vil endnu ikke udpege bestemte forskningsområder, og centrene kan både være nye eller eksisterende.

I Danske Universiteter mener formand Anders Bjarklev, der også er rektorDTU, at det generelt er godt med 'politikere, der sætter store og ambitiøse mål'.

- Det er vigtigt at understrege, at vi har gode og stærke forskningsmiljøer i Danmark. Der er givetvis nogle af dem, der kan få noget ud af det her, siger han.

Han peger dog på, at ambitionen bør følges op af initiativer, der gør det lettere for udenlandske forskere at komme til Danmark, fordi internationalt samarbejde er afgørende.

- De sager, vi har hørt om på det seneste, virker meget lidt gennemtænkte, siger han med henvisning til udenlandske forskere, der er politianmeldt, fordi de har delt deres viden uden at søge om tilladelse til at holde oplæg.

/DR Nyheder/

FacebookTwitter