Regeringens nye Ukraine-fond afsætter syv milliarder kroner til det krigsramte land

På nær Enhedslisten og Alternativet er alle Folketingets partier med i aftalen.

Ukraine-fonden blev præsenteret i Finansministeriet i dag.

Et bredt flertal i Folketinget har nu indgået en aftale om en Ukraine-fond.

Fonden, der består af syv milliarder kroner i år, skal hjælpe Ukraine, som i februar sidste år blev invaderet af Rusland.

Detaljerne for fonden blev i dag præsenteret på et pressemøde i Finansministeriet.

Pengene bliver målrettet Ukraines behov og ønsker, og den bliver tænkt ind i en dansk indsats, der fokuserer på militær, civil og erhversmæssig støtte.

- Det er et meget betydeligt bidrag, vi laver.

- Det bliver gjort på en økonomisk ansvarlig måde ved, at vi letter finanspolitikken en anelse og tager lidt af overskuddet i 2023 og hjælper ukrainerne, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

På nær Enhedslisten og Alternativet er alle Folketingets partier med i aftalen, hvor 5,4 ud af de syv milliarder kroner alene skal gå til militær støtte til Ukraine.

1,2 milliarder kroner afsættes til civil støtte, mens de resterende 400 millioner kroner skal bruges på at støtte erhvervsindsatser.

En af de store grunde til, at finansieringen er mulig, er at finanspolitikken i år bliver lempet med 0,2 procent af bruttonationalproduktet - det giver alene 5,6 milliarder kroner.

Hør DR's forsvarskorrenspondent, Mads Korsager, fortælle om Ukraine-fonden her:

Historien vil dømme os

SF er et af de partier, der er med i aftalen, og derfor tog SF's formand, Pia Olsen Dyhr, ordet ved dagens pressemøde.

- Historien vil dømme os, de frie vestlige lande på, om vi står sammen med Ukrainerne. Derfor er den her Ukraine-fond så nødvendig, siger Olsen Dyhr.

Det handler både om at give militær og humanitær bistand, understreger SF's leder.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tog også ordet og fortalte, at planerne om en Ukraine-fond vakte glæde, da han for nyligt besøgte det krigsramte land.

- Den (fonden, red.) er i høj grad også en refleksion over de ønsker, ukrainerne har til os. Som udover det militære også handler om genopbygning, siger han.

Regeringen lægger op til et tættere samarbejde med det danske erhvervsliv om genopbygningen af Ukraine, siger Lars Løkke Rasmussen og understreger, at genopbygningen allerede er i gang.

- Vi kan ikke vente på, at den sidste kugle er løsnet, lyder det.

Bomberydningsrobotter skal til Ukraine

En del af de nye Ukraine-fond indebærer også, at Danmark sender 21 bomberydningsrobotter til landet.

Af militært materiel indeholder donationspakken ud over bomberydningsrobotter også ammunition til håndvåben, maskingeværer, anti-panserminer og luftforsvarsmissiler.

Der bliver yderligere sendt 8000 huer, 15.000 sæt regntøj og seks hangartelte, skriver Ritzau.

- Ukraine mangler ammunition, og donationspakken indeholder derfor materiel, som Ukraine meget specifikt har anmodet om. Jeg er stolt af, at vi i Danmark kan imødekomme det ønske, siger Troels Lund Poulsen.

Forsvaret er begyndt at forberede og klargøre donationerne, så materiellet hurtigst muligt kan blive sendt til Ukraine.