Regeringsplan: Bedre mobildækning i yderområder og hurtigere bredbånd

Det skal være slut med dårlig mobildækning og langsomme internetforbindelser. Det er et af budskaberne i regeringens digitale vækstplan.

Mange steder i landet må borgerne trækkes med mobilsamtaler, der falder ud, og internet, der snegler sig afsted. Regeringen vil med ny vækstplan øge stabíliteten og hastigheden. (© DR)

Regeringen vil have bedre dækning på mobilen og hurtigere bredbånd til borgerne - også selvom de bor i udkantsområderne.

Sådan lyder et af budskaberne i regeringens vækstplan for det digitale område, som bliver fremlagt i morgen - men som DR Nyheder er i besiddelse af.

I vækstplanen præsenterer regeringen en række nye initiativer, der skal forbedre det digitale Danmark, blandt andet gennem en indsats på mobil- og bredbåndsområdet.

Regeringen lægger blandt andet op til, at teleselskaberne fremover skal anvende hinandens net for at sikre borgerne bedre dækning i yderområderne.

Samtidig skal der stilles krav til teleselskaberne om at dække bredere, når de næste kontrakter skal forhandles hjem.

Derudover bliver der åbnet en ny frekvens til mobiltelefoni, der sender på 700 Mhz.

Teleselskaberne for langsomme til de hurtige forbindelser

Regeringen vil også give forsikrings- og pensionsselskaber mulighed for at eje og drive de kabler, der bringer internet ud til hjem og virksomheder.

Forklaringen kunne være, at regeringen ikke mener telelselskaberne har været hurtige nok til at få bragt hurtige fiberforbindelser ud i landet, vurderer Henrik Føhns, der er vært på P1's teknologiprogram Harddisken.

- De har været lidt langsomme til at rulle det her ud over hele landet, måske fordi de har skullet tjene deres eksisterende investeringer hjem. Så det man ønsker her, er at få nogle store pengekasser i spil, så vi kan få de omkostningsfulde infrastrukturinvesteringer, der er behov for.

Henrik Føhns peger på byer som Amsterdam og Stockholm, hvis erhvervsliv har stor gavn af lynhurtige fiberforbindelser, som forbilleder.

- Hvis man kan få bragt nogle nye penge ind, så vi kan få den her bredbåndsmotorvej, så er det et godt skridt, siger Henrik Føhns.

Hjemmeside, der sammenligner signalkvaliteten på vej

Regeringen barsler også med en hjemmeside, hvor forbrugerne kan sammenligne, hvor god forbindelse de har til nettet forskellige steder i lander.

Den bærer ifølge vækstplanen navnet tjekditnet.dk.

De enkelte dele af regeringens vækstplan for det digitale område skal forhandles på plads med Folketingets øvrige partier.