Region advarer: Patient kan have smittet andre med mæslinger

En patient med mæslinger har siddet i lægevagten i Odense. Nu indkaldes andre, der har været i nærheden.

Mæslingevira set helt tæt på. (© KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Mæslinger har i mange år været en særdeles sjælden sygdom i Danmark, men 4. februar dukkede en smittet patient op i venteværelset ved lægevagten i Odense, der ligger ved Odense Universitetshospital.

Det får nu regionen til at advare om, at andre patienter kan være smittet.

- Mæslinger er en meget smitsom sygdom, og dem, der har været i venteværelset, er udsatte for smitten, siger Ole Holm-Thomsen, der er vagtchef for Lægevagten i Region Syddanmark.

Det drejer sig om alle, der har været i lægevagtens venteværelse mandag fra klokken 21.30 til klokken 23.30.

Derfor kontakter regionen nu de omkring 30 patienter, som kan have været i kontakt med den smittede.

Der er gået fire dage, fra patienten var i lægevagten og mistanken om mæslinger opstod, til advarslen blev sendt ud. Det skyldes, at det har taget lang tid at få svar på prøverne.

- Vi fik først diagnosen afklaret sent i går eftermiddags, og så har vi taget action på det her til formiddag, siger Ole Holm-Thomsen.

Hvis man har været i venteværelset og ikke er vaccineret mod mæslinger, skal man dog med det samme kontakte egen læge eller lægevagten.

Et meget smitsomt virus

Mæslinger er en infektion med et virus, der hedder morbillivirus, der sætter sig i snot og svælg. Det er en af de mest smitsomme virusser, der findes. Oftest vil den dog være mindre alvorlig.

- For langt de fleste er det en febersygdom, hvor man bliver medtaget som ved en kraftig influenza og får udslet på kroppen. Men for nogle få kan få ganske alvorlige komplikationer, siger Ole Holm-Thomsen.

Sygdommen har siden 1987 været en del af vaccinationsprogrammet, og de fleste danskere er derfor immune.

- Problemet er, at nogle ganske få ikke har taget imod tilbuddet om at blive vaccineret, og de har derfor en risiko for at blive syge, siger Ole Holm-Thomsen.

Ifølge Statens Seruminstitut er der mellem 70.000 og 100.000 personer, der ikke er immune, fordi de ikke er blevet vaccineret. De fleste voksne født før 1975 vil have haft mæslinger og vil dermed være beskyttet mod sygdommen.