Region: CPR-skandale kan ske igen

Region Syddanmark vil gennemgå it-arbejdsgange, men kan ikke afvise, at der igen fejlagtigt kan ryge cpr-numre ud på nettet, som det skete for en gruppe alvorligt syge patienter.

Regionsdirektør i Region Syddanmark Mikkel Hemmingsen (billedet) vil ikke afvise, at der igen fejlagtigt kan ryge cpr-numre ud på nettet, som det skete for en gruppe alvorligt syge patienter. (Foto: © Region Syddanmark)

Region Syddanmark blev i dag lørdag afsløret i for anden gang på et halvt år at lægge personfølsomme oplysninger ud på internettet.

I august handlede det om navne og cpr-numre på fem personer i forbindelse med en politisk dagsorden. I dag handler det om 69 alvorligt syge patienter, der har deltaget i et forsøg.

I sommer lovede regionen at gennemgå alle procedure for at undgå sjusk med cpr-numre i fremtiden. Men nu viser det sig, at det dengang kun handlede om centrale procedure. Så nu vil man gennemgå procedurene igen.

Nye arbejdsgange på vej

- I sommer havde vi en sag, hvor man fra centralt hold kom til at lægge oplysninger på fem personer ud på nettet. Det gjorde så, at vi strammede op på procedure. Det, vi kan se i den her sag, er, at det bliver vi også nødt til at se på, om vores decentrale procedure er gode nok, siger Mikkel Hemmingsen, der er regionsdirektør i Region Syddanmark.

Procedurene skal gennemgås på mandag. Men selvom procedurene skulle blive strammet, kan lignende fejl ske igen.

Kan ske igen

- Jeg kan ikke garantere, at der ikke ligger fortrolige oplysninger på internettet lige nu, eller at det vil ske igen. Der vil altid ske menneskelige fejl, ligegyldigt hvor dybt beklageligt det er, siger Mikkel Hemmingsen.

Det er uklart, hvordan de 69 cpr-numre endte på nettet, men det skulle nu være fjernet fra regionens hjemmeside, men det er tvivlsomt, om de kan fjernes helt fra internettet.

- Jeg vil ikke sige, at man ud fra to sager på et år har et generelt problem. Men vi skal gøre alt for at se, om vi kan fjerne de her data fra nettet, siger Mikkel Hemmingsen.

"Om forladelse"

Tilbage står altså, at Region Syddanmark ikke kan love at oplysningerne, der er sluppet ud, ikke længere kan findes på nettet, eller at der ikke i fremtiden vil ske lignende fejl. Alligevel skal vi som borgere have tillid til regionen.

- Jeg mener ikke, at borgerne behøver at frygte for at blive behandlet i Region Syddanmark på baggrund af det her. Vi håber, at de vil tilgive os og huske, at vi er her for dem, siger Mikkel Hemmingsen.