Region i opråb til sundhedsministeren: Markedsføringen af nikotinprodukter overhaler vores indsats

Både lovligt og ulovligt salg af røgfrie nikotinprodukter buldrer frem, siger Region Midtjylland.

Puffbars er blevet populære blandt børn og unge. I Region Midtjylland er problemet nu så massivt, at de henvender sig til sundhedsministeren for at få hjælp. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Snus, nikotinposer eller puffbars.

Mulighederne er mange, hvis man som ung er nysgerrig på de nyeste trends indenfor røgfrie nikotinprodukter. Men i Region Midtjylland er problemet nu så massivt, at de i et åbent brev til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) udtrykker deres bekymring over de unges nikotinvaner.

- De seneste år har vi oplevet, at børn og unges forbrug af nikotinprodukter som snus, nikotinposer og puffbars er steget, indleder de brevet, der er skrevet på vegne af Sundhedssamarbejdsudvalget i regionen.

En puffbar er en engangs-e-cigaret, som skal smides ud efter et bestemt antal sug. Puffbars er farverige og kan indeholde smag af eksempelvis melon eller pebermynte, hvorfor især unge kan lokkes til at prøve produktet.

I brevet fortæller udvalget blandt andet om, hvordan de kæmper en unfair kamp mod den markedsføring, som nikotinprodukterne får. Regionen oplever hele tiden at være to skridt bagefter i forebyggelsen, når nye produkter og tendenser vinder frem, lyder det.

Markedsføringen sker blandt andet på sociale medier som Snapchat og TikTok, fortæller PLO-formand i regionen og praktiserende læge Henrik Idriss Kise.

- Det er blevet så almindeligt i skolerne at forbruge de her produkter, så mange unge ser det ikke som et problem og forstår måske ikke konsekvenserne af det, der foregår, siger han.

Stigning trods forebyggende indsats

Meget tyder på, at det ikke kun er i Region Midtjylland, at unge har fået smag for moderne nikotinprodukter.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 14 procent af de 15-29-årige på landsplan bruger røgfrie nikotinprodukter. I 2020 gjaldt det for 10 procent.

I klippet herunder kan du se DR-programmet Kontants optagelser af en handel med puffbars.

På de midtjyske skoler har regionen ellers for længe siden sat ind og forsøgt at oplyse børn og unge om risikoen ved at indtage diverse nikotinpræparater.

Det er både sket kommunalt, hvor der ifølge Henrik Idriss Kise er gjort en indsats gennem både kampagner og gæsteforlæsere på skolerne. Også hos praktiserende læger og på sygehusene har emnet stort fokus.

Desuden står regionen klar til at hjælpe, hvis en ung allerede ér blevet nikotinafhængig.

- Det har været på vores politiske dagsorden i flere år, fortæller Henrik Idriss Kise.

Der skal kigges på lovgivningen

Men selvom regionen selv har forsøgt at sætte ind mod de nyeste nikotin-trends, oplever de altså fortsat, at de unge lokkes af de farverige og smagsfyldte puffbars eller nikotinposer med eksempelvis pebermyntesmag.

Derfor vil de i Midtjylland nu have Sophie Løhde på banen.

Konkret ønsker regionen, at sundhedsministeren tager et kig på lovgivningen, og om nye værktøjer skal tages i brug.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) deler regionens bekymring for, at flere og flere børn og unge bruger nikotinprodukter. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Det gælder både kontrol, og om vi fanger dem, der sælger de her præparater. Det kunne også være regler for, hvordan man må bruge dem på skolerne eller i det offentlige rum. Det har man haft en vis succes med omkring rygning, det her gemmer sig bare lidt mere.

I et skriftligt svar til DR siger Sophie Løhde, at hun deler regionens bekymring for, at flere børn og unge bruger nikotinprodukter.

Hun påpeger samtidig, at tendensen kan være en trædesten til, at flere også begynder at ryge tobak og dermed risikerer at opbygge en dobbelt afhængig af både cigaretter og røgfrie nikotinprodukter.

- Derfor ligger det mig meget på sinde, at vi får bremset den alarmerende udvikling og bliver bedre til at forebygge, at børn og unge bliver afhængige af nikotin. Og hvis det skal lykkes, skal vi sætte ind på flere fronter.

- Vi skal først og fremmest sikre, at reglerne på tobaks- og nikotinområdet håndhæves, så børn og unge under 18 år ikke kan købe produkterne – og det gælder både de lovlige og ulovlige produkter som puffbars. Det er alt for nemt i dag at omgå reglerne, lyder det blandt andet fra sundhedsministeren.

På sin hjemmeside oplyser Sikkerhedsstyrelsen, at det siden 1. april 2022 har været ulovligt at sælge e-cigaretter med fremtrædende duft eller smag. De skriver i samme omgang, at styrelsen har ansat sagsbehandlere til at overvåge blandt andet TikTok, Snapchat og Instagram.