Regionen frikender sit eget beredskab i forgiftningssag

Region Sjælland blåstempler akutberedskab. Indsatsen fungerede, som den skulle i sagen, hvor to børn døde.

Opholdsstedet i Haslev hvor den forgiftede familie boede, da de blev ramt af alvorlige forgiftninger. Nu er Region Sjællands akutberedskab klar med sin egen redegørelse om forløbet, hvor to børn døde. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Region Sjællands akutberedskab handlede korrekt og "vellykket", da en congolesisk familie fra Haslev i oktober var alvorligt syge af en formodet forgiftning.

Det fremgår af den 112-redegørelse, som regionen selv har udarbejdet i forbindelse forgiftningssagen

- Overordnet vurderes det, at alle implicerede har ydet en professionel indsats med et godt samarbejde på tværs af myndigheder og på tværs af enheder internt i Region Sjælland og regionens entreprenører, hedder det i redegørelsen.

Ifølge Politiken handler rapporten udelukkende om, hvad der skete den dag, da vagtcentralen klokken 10.06 modtog et opkald om, at en 15-årig pige havde svært ved at trække vejret.

- Rapporten handler derimod ikke om alle de kontakter, som familien havde med sundhedsvæsnet fra mandag, hvor moderen startede med at blive syg, skriver avisen.

Sproglige udfordringer

Redegørelsen peger på, at sproglige udfordringer gjorde det svært at vurdere, hvor mange i den store familie der var truet:

- På grund af sproglige udfordringer var det langt hen i forløbet uklart, hvor mange der havde spist af svamperetten, der blev oplyst som mulig årsag til den formodede forgiftning; derfor var det uklart, hvor mange personer der var i risiko for at udvikle symptomer, står der i redegørelsen.

Det var 19. oktober, at familien fra Haslev blev indlagt på Rigshospitalet med forgiftning. To af børnene mistede livet, mens to andre blev levertransplanteret.

Søn afviser svampemistanke

Mistanken til familiens forgiftning har tidligere været svampe. Men familiens ældste søn har over for medier afvist, at forældrene selv skulle have plukket svampe.

Siden kom det frem, at flere i familien allerede tre dage inden følte sig syge og tog kontakt til egen læge. Efterfølgende havde familien fat i både Næstved Sygehus og en vagtlæge.

Men beredskabet handlede altså ifølge regionen, som det skulle.

Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med en undersøgelse af forløbet. Det er uvist, hvornår undersøgelsen kan forventes.

Også Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi efterforsker sagen. Ifølge Politikens oplysninger offentliggør politiet snart sin rapport.

/ritzau/