Regioner fyrer leverandør af lyntest

Firmaet SOS International har haft opgaven i en uge.

SOS International fik allerede kritik blandt andet for dårlig hygiejne, få dage efter at de fik ansvaret for lyntest i fire regioner. (Arkiv) (Foto: © Thilo Schmuelgen, Reuters/Ritzau Scanpix)

Det er blot en uges tid siden, at fire af landets regioner underskrev en aftale med firmaet SOS International om at levere lyntest.

Men allerede nu bliver kontrakten opsagt. Det fremgår af en mail til partiernes sundhedsordførere fra Sundhedsministeriet samt en pressemeddelse fra Region Midtjylland.

- Regionerne er på vegne af borgerne dybt skuffede over, at SOS International svigter sine forpligtelser, siger koncerndirektør i Region Midtjylland Anders Kjærulff i pressemeddelelsen.

SOS International havde aftaler med Region Midtjylland, Sjælland, Nordjylland og Hovedstaden.

I Region Sjælland, Nordjylland og Midtjylland overtager Falck opgaven i løbet af den kommende uge.

- Regionerne er i dialog med med regeringen og kommunerne for at finde ud af, hvordan opgaven med at antigenteste borgere bedst muligt udbydes fremadrettet, står der i mailen.

SOS International vil fortsætte med at teste i opsigelsesperioden i Region Hovedstaden, men underleverandøren Medicals Nordic stopper omgående.

I Region Syddanmark står virksomheden Carelink for lyntest.

Underleverandør har skabt problemer

Regionerne oplyser, at fyringen ikke som udgangspunkt får betydning for, hvornår og hvor man kan blive testet i de fire berørte kommuner.

Ifølge SOS International selv har det vist sig at være en fejl at samarbejde med Medicals Nordic.

- Vi påtager os et stort ansvar her i forhold til os, og så må vi sige, at den her underleverandør har skabt nogle problemer.

- Det er skuffende at stå i den her situation, men er der et ønske om, at vi ikke anvender den her underleverandør, så er det en naturlig konsekvens, siger administrerende direktør Niels Printz.

Hård kritik

I pressemeddelelsen fra Region Midtjylland fremgår det, at regionerne ikke længere har tillid til, at "SOS International med underleverandøren Medical Nordic kan opfylde kontrakt- og sundhedsfaglige retningslinjer."

Derudover er der ifølge regionerne konstateret alvorlige brud på kvaliteten hos især Medicals Nordic.

B.T. og Politiken kunne i slutningen af januar afsløre en mildest talt sløset omgang med fortrolige oplysninger i lyntestcentre. Her brugte Medicals Nordic en WhatsApp-gruppe til at dele oplysninger om de personer, der er testet positive for corona.

Og de seneste dage har man så kunnet læse beretninger om dårlig hygiejne hos SOS International - blot få dage efter, at de fik ansvaret for at lynteste på blandt andet plejecentre.

Beklager dårlig start

Derfor blev virksomheden indkaldt til til et møde med Region Midtjylland, der har stået for at forhandle aftalen om testning på plads på vegne af alle regionerne.

- Vi har fået klager fra borgerne om blandt andet manglende hygiejne, og kommunerne har problemer med at komme i kontakt med folkene fra SOS, sagde Dorte Christensen, der som afdelingschef for Indkøb og Medicoteknik stod i spidsen for at lave aftalerne med de to private udbydere.

Niels Krag Printz, administrerende direktør hos SOS International, beklagede og erkendte, at man havde haft en dårlig start med de mobile testcentre.

Ordførere reagerer

Hvis ikke hygiejnen bliver bedre omgående, vil samarbejdet med SOS International stoppe inden opsigelsesvarslet udløb, skriver regionerne.

Fyringen af SOS International har fået flere sundhedsordførere til at reagere.

Martin Geertsen, der er Venstres sundhedsordfører, siger til DR, at det er en "fornuftig beslutning. Nu handler det ifølge ham om, at man undersøger grundigt, om udbyderne kan leve op til kontrakten.

At SOS International allerede bliver fyret en uge efter, at de vandt kontrakten, kalder Martin Geertsen "ret vildt".

- Normalt ville man se, om man ikke kunne få de til at fungere. Man må jo håbe, at Region Midtjylland har styr på sin jura, og at det virkelig er så grelt, det man ikke kunne levere, at det ligefrem berettiger til en opsigelse. Men det ser jo sådan ud, siger han.

Martin Geertsen er sundhedsordfører for Venstre. (© dr)

Stinus Lindgreen fra Radikale Venstre er glad for, at kritikken nu får konsekvenser.

- Det får heldigvis konsekvenser, når inkompetente firmaer overtager en vigtig samfundsopgave, men ikke er i stand til at leve op til grundlæggende respekt for følsomme data, hygiejne og patientsikkerhed, skriver Stinus Lindgreen fra Radikale Venstre på Twitter.

Ifølge Kirsten Normann fra SF er det på tide, at SOS International får en fyreseddel.

- Og kan vi så ikke blive fri for påstande om, at alle og enhver bare kan overtage vigtige sundhedsfaglige opgaver? Uddannelse gør faktisk en forskel, skriver hun på Twitter.

Opdateret 18.35 med svar fra SOS International. DR forsøger at få en kommentar fra Medicals Nordic.