Regioner stopper med at coronateste sundhedspersonale

Mangel på testudstyr har fået tre regioner til at stoppe alle coronatest af sundhedspersonale.

To regioner har midlertidigt stoppet alle coronatest af sundhedspersonale. Formanden for Region Syddanmark samt Danske Regioner, Stephanie Lose (V), der her ses i billedet, siger, at man er nødt til at prioritere. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

Region Syddanmark og Region Midtjylland har indført et midlertidigt stop for test af sundhedspersonale i regionen, kommuner og almen praksis. Det samme gælder i Region Hovedstaden.

I to pressemeddelelser skriver de to regioner, at de bliver nødt til midlertidigt at stoppe for test af sundhedspersonalet på grund af mangel på reagenser til test.

- På grund af mangel på reagenser til test for Covid-19 er der fra fredag 20. marts 2020 indført et midlertidigt stop for at teste personale for sygdommen, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Det er indført for at sikre tilstrækkeligt testkapacitet til at kunne undersøge patienter indlagt til undersøgelse for Covid-19, som er navnet på den sygdom, coronavirusset forårsager.

Mens de tre regioner er helt stoppet med at teste personale, har Region Nordjylland udsendt en pressemeddelelse, hvor der står, at testene 'skal bruges med omtanke'.

Det betyder dog ikke, at regionen er helt stoppet med at teste personale. Det vil dog være op til den enkelte leder at vurdere, om en medarbejder kan henvises til test.

- Vi har desværre ikke mulighed for at teste alle, og vi skal helst ikke ende i en situation, hvor vi er nødt til at sige stop for test. Derfor er vi nødt til at forholde os meget stramt til, hvem vi tester, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Mangelvare over hele landet

Region Syddanmark, Hovedstaden og Region Midtjylland oplyser, at der i perioden fortsat vil kunne foretages test på syge borgere, der bor på plejehjem efter aftale med egen læge.

Regionerne fortæller, at reagenser er en mangelvare i hele landet, fordi leverancen fra Roche Diagnostics A/S, som ellers var stillet i udsigt, ikke kommer.

Lars Berendt, der er PR- og kommunikationschef for Roche Diagnostics i Danmark, siger til DR:

- Vi forstår frustrationen ude på de enkelte laboratorier og hospitaler, og vi deler den. Efterspørgslen på de pågældende materialer er steget med 1.000 procent på globalt plan over de seneste uger.

- Og netop den usikre situation gør, at vi ikke har stillet vores kunder præcise antal i udsigt. Vi er i daglig kontakt med Lægemiddelstyrelsen for at sikre, at distributionen er i overensstemmelse med myndighedernes strategier på nationalt plan.

Det midlertidige stop for Covid-19-test af personale betyder, at alle ansatte skal følge samme retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Det vil sige, at ansatte, der har symptomer på eller mistanke om COVID-19, skal blive hjemme, og ansatte kan efter 48 timers symptomfrihed møde på arbejde igen.

Stephanie Lose: Nødt til at prioritere

Formanden for Region Syddanmark samt Danske Regioner, Stephanie Lose fra Venstre, siger til DR om det midlertidige stop:

- Det er en konsekvens af, at vi har mangel på reagenser, som vi bruger til at lave test med. Så er vi nødt til at prioritere dem, der er alvorligt syge, og som har brug for at blive testet i forhold til en indlæggelsessituation, siger hun.

Reagenser er et kemisk stof, der bruges til påvisning af et andet stof ved at kunne reagere med dette for eksempel med en farveændring eller bundfald.

Sundhedsstyrelsen meldte onsdag nye retningslinjer for netop test af sundhedspersonale ud.

De retningslinjer betyder, at kritisk personale i sundheds- og ældresektoren kunne blive henvist til test, hvis det er hensigtsmæssigt, at medarbejderen kan meldes rask hurtigt.

Det ville ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer også betyde, at medarbejdere ville kunne møde på arbejde med symptomer på de øvre luftveje, hvis de blev testet negativ for coronavirus.

Siden har medarbejdere på både plejehjem og sygehuse råbt om, at de trods retningslinjerne bliver afvist.

Forstår ansattes bekymringer

Stephanie Lose finder det helt forståeligt, hvis man som medarbejder er bekymret og ønsker at blive testet.

Giver det ikke en fare for, at der vil gå smittede ansatte rundt?

- I forvejen er det sådan, at hvis man er medarbejder i sundhedsvæsenet og er rask, så vil vi ikke teste. Man skal have symptomer.

- Hvis man har tilpas mange symptomer og er syg, så skal man være hjemme i sin seng og ikke gå på arbejde, siger hun og tilføjer:

- Dem, der kunne komme i betragtning til at blive testet, er dem med lette symptomer, og hvor man varetager en kritisk funktion, og hvor det lægefagligt giver mening at teste dem, forklarer Stephanie Lose.

Stephanie Lose kan ikke sige noget om, hvornår det midlertidige stop af test af personalet ophører.

- Det kan jeg ikke sige. Men vi arbejder på højtryk for at skaffe nye leverancer, siger hun.

Stephanie Lose har ikke et overblik over, hvor mange af regionerne der har indført et midlertidigt stop for test af personalet.

Men i en pressemeddelelse udsendt af Danske Regioner i dag står der, at mangel på reagenser til test betyder, at man er nødt til at prioritere i forhold til, hvem man tester.

- Det kan være nødvendigt for en region at prioritere at teste de danskere, som er mest alvorligt syge, og ikke medarbejdere i sundhedsvæsenet, ældreplejen og i indsatser for socialt udsatte, der har let til moderate symptomer.