Regioner vil ændre praksis for valg af medicin

Fremover skal prisen også afgøre, om nye lægemidler skal tages i brug på sygehusene, mener Danske Regioner.

I dag bliver lægemidler vurderet i forhold til, hvor effektive de er (Foto: Lars Helsinghof Bæk © Scanpix)

Danske Regioner har fredag fremlagt en ny model for, hvordan man fremover skal beslutte, hvilken medicin der skal bruges på de danske sygehuse.

Modellen lægger op til, at lægemidler med en begrænset effekt fremover kan afvises på baggrund af prisen.

I dag bliver lægemidler vurderet i forhold til, hvor effektive de er, men regionerne har længe advaret mod, at ny og dyr medicin er en bombe under sundhedsvæsenets økonomi.

- Vi lægger altså op til at få en mere skarp forhandling, hvor man kombinerer pris og faglighed, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (V) til Ritzau.

Danske Regioner vil oprette et medicinråd, som skal vurdere og sammenligne effekten af nye lægemidler med allerede eksisterende behandlinger. Rådet skal vurdere midlet på en sekstrinsskala.

Samtidig skal regionernes indkøbsorganisation, Amgros, foretage mere avancerede sundhedsøkonomiske analyser og udregne en maksimumspris på de enkelte medicinprodukter.

- Først og fremmest er det en faglig model, og det er vores faglige specialister, der skal vurdere, om det er medicin, der er langt, langt bedre end det, vi har i dag. Hvis det er det, skal vi selvfølgelig også være villige til at betale, siger Bent Hansen.

/ritzau/