Regionerne: Overlægerne skal arbejde til lavere løn

Regionerne vil gerne have, at overlægerne skal til til rådighed uden for normal arbejdstid uden at få de eksisterende tillæg for det. Men det afviser lægerne.

Tom Lemser er overlæge på Hvidovre Hospital, og han er en af de overlæger, der frygter, at lægerne kommer til at gå ned i løn i ydertimerne.

Hvis det står til Danske Regioner, skal overlæger stå til rådighed uden for normal arbejdstid - og det er vel at mærke uden de tillæg, overlægerne får i dag.

Sådan lyder kravet fra regionerne i forbindelse med overenskomstforhandlingerne mellem regionerne og deres ansatte. Konkret betyder det, at overlægerne skal være til rådighed for planlagte behandlinger og undersøgelser efter klokken 18.00, samt lørdage og søndage uden de tillæg, som lægerne får i dag.

Mellem 850 og 1500 kroner i timen

Regionerne mener, at lægernes tillæg er for høje. Ifølge Danske Regioner hæver overlægerne mellem 850 og 1500 kroner i timen oveni deres løn, når de arbejder efter klokken 18.00, hvilket er otte gange så meget, som andre læger får, siger Jens Stenbæk fra Danske Regioner.

- Hvis man ser på den overtidsbetaling, overlægerne får, i forhold til andre speciallæger, så er det en faktor otte, forklarer han.

- Arbejde om natten er nødvendigt

Men formand for Overlægeforeningen, Anja Mitchel er lodret uenig i, at lægerne skal trækkes i løn. Hun understreger, at overlægerne er parate til at se på arbejdstidsreglerne - men ikke til at gå ned i løn.

- For vi vil meget gerne fokusere på, at det arbejde der udføres midt om natten, er det absolut nødvendige, siger Anja Mitchel til DR Nyheder.

Aktivitetsniveauet er steget

Derudover er aktivitetsniveauet på afdelingerne også steget, forklarer hun.

Ifølge tal fra Overlægeforeningen steg aktivitetsniveauet i sundhedsvæsenet med 3,5 procent, mens udgifterne faldt med 1,7 procent.

Og det kan lægerne på landets hospitaler godt mærke, forklarer en overlæge på ontologisk afdeling på Hvidovre Hospital.

- Der er brug for os, og jeg synes ikke vi er overhonoreret i forhold til vores opgaver. Og produktionen er blevet øget de seneste år. Vi er færre om at lave det samme nu, siger Tom Lemser, der er overlæge på Hvidovre Hospital.

Forhandlinger starter til nytår

Torsdag udveksler sundhedspersonalet på landets sygehuse overenskomstkrav med Danske Regioner. Forhandlingerne starter efter nytår, og parterne skal inden marts næste år blive enige om nye overenskomster for 100.000 ansatte i sundhedssektoren.

Den nye overenskomst skal træde i kraft 1. april 2013.

Facebook
Twitter