Regionsdirektør om it-kaos: Vi kunne ikke have forudset det

Der var ingen tegn på, at det it-system, der nu forsinker hundredvis af behandlinger, ville fejle, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Det går langsommere på Herlev Hospital, efter et nyt it-system er implementeret, fortæller ledende overlæge Michel Nemery. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Den havde vi ikke set komme. Og det kunne vi heller ikke have forudset.

Sådan lyder meldingen fra Svend Hartling, koncerndirektør Region Hovedstaden, efter at DR Nyheder i går fortalte, at et nyt it-system ikke fungerer efter hensigten og forsinker behandlingen af mere end 400 kræftpatienter.

- Der var ingen indicier på, at systemet skulle møde så store problemer, når vi tog hospitalerne i Gentofte og Herlev med i loopet, siger Svend Hartling til DR Nyheder.

Han understreger, at systemet, der skal gøre det muligt at dele røntgen- og skanningsbilleder digitalt, var testet på flere hospitaler, men systemet blev overbelastet, da Gentofte og Herlev blev inddraget.

- Vi har været i tæt dialog med vores leverandør, som sagde ja til, at vi kunne skalere det op, siger Svend Hartling.

Men systemet skulle bruge mere kraft og mere hjerne, kan udvikleren og Region Hovedstaden nu se.

- Vi har et problem, for der er patienter, der er kommet til at vente, og det er rigtig uheldigt, konstaterer Svend Hartling.

Forsinkelserne på en uge

It-problemerne har skabt forsinkelser og tvunget læger og sygeplejersker til at prioritere de mest akutte skanningsopgaver først. Det fortæller Michel Nemery, der er ledende overlæge på Herlev Hospital.

- Det er alvorligt, som det er nu. Vi har været i gang i tre uger, og på den tid har vi etableret en forsinkelse på hvad, jeg vil skønne til at være en uge. Vi har brug for at få stabiliseret systemerne i en fart, så vi kan komme op i gear igen og få indhentet noget af det tabte, siger han.

Overlægen fortæller om 'nedetid', og at alt fungerer langsommere, end det gjorde med det gamle system.

- Hvis man kunne nå 15 skanninger på en dag, så kan man nu nå otte, så det påvirker selvfølgelig patienterne. Det giver kø, både til at blive booket til skanning og efter skanningen, siger Michel Nemery.