Regionsmedlem klager over læge: Han rådgiver muslimer til at vaske djævlen ud

Mustapha Itani giver iført lægekittel muslimer råd til at håndtere vrede under ramadanen.

Mustafa Itani, læge, fra IChange-videoen. (© IChange)

Er vrede djævelens værk, og er djævlen skabt af ild? Og kan man vaske djævlen ud af kroppen med en sprituel vask?

Hvis man tager teksten fra koranen helt bogstaveligt, så ja. Og det beskylder Marianne Mørk Mathiesen, læge og regionsrådsmedlem i Syddanmark (tidligere Liberal Alliance, nu løsgænger) sin læge- og regionsrådskollega Mustapha Itani, som er medlem af Venstre, for. Det skriver Avisen Danmark.

Det gør hun, fordi Itani optræder i lægekittel i en række videoer, som foreningen IChange i maj i år lagde ud på sin hjemmeside og på Youtube.

- Det øjeblik, hvor han står frem iført lægekittel og med et stetoskop om halsen, så udtaler han sig som læge og på lægestandens vegne. Hvis han er ude og sige noget, som man som læge også generelt går ind for, og som regionen går ind for, så er der ikke noget problem i det. Men han er ude og tale om djævleuddrivelse, som kan ske gennem en muslimsk rituel udvaskning, sådan som jeg forstår det.

Baseret på sundhedsfaglige fakta

Itani forklarer over for DR, at de råd, som han giver, er baseret på sundhedsfaglige fakta, og at han bare anvender eksempler, som relaterer sig til målgruppen - muslimer, der praktiserer deres religion.

Iført sin lægekittel optræder Itani i videoerne blandt andet med råd om, hvordan muslimer bedst muligt kan håndtere deres vrede, hvis de bliver ophidsede under den muslimske fastemåned, ramadanen.

Itani siger, at når man faster, så falder sukkerniveauet i blodet, og det kan svække pandelappen, og dermed mister man kontrollen over sin vrede. Klik her og se videoen:

Herefter giver han råd om afledningsteknikker med udgangspunkt i eksempler fra koranen. I andre videoer giver Itani råd om, hvordan man bedst håndterer sit søvnbehov under ramadanen, og hvordan man undgår overspisning efter fasten.

Men det er rådene fra vredesvideoen, som har fået Marianne Mørk Mathiesen til at indsende en officiel klage til både Region Syddanmark og til Lægeforeningen. Ud fra et lægefagligt synspunkt synes hun nemlig, at videoen er problematisk.

- Jeg har klaget til regionsrådet og til vores regionsrådsdirektør, og hun har selvfølgelig - som hun skal - ladet det gå videre til den juridiske rådgivning, og de er ved at behandle sagen, siger Marianne Mørk Mathiesen, der også har klaget til Lægeforeningen.

En smædekampagne

Hun tilføjer, at sagen havde stillet sig anderledes, hvis Itani havde udtalt sig i sit eget tøj. Så havde han nemlig udtalt sig som privatperson og ikke som læge, ansat af Region Syddanmark.

- Han blander tingene sammen og stiller sig ud med læge-autorisation og siger noget, som i mine øjne er overtro, og som der ikke er evidens for, nemlig at man laver djævleuddrivelse med rituelle afvaskninger.

Mustapha Itani mener, at hele sagen er resultatet af en tre uger lang smædekampagne rettet mod ham på de sociale medier af medlemmer af Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Den opstod i kølvandet på, at han blandede sig i debatten om tørklæder og andre religiøse symboler blandt de ansatte i sundhedsvæsnet, fortæller han.

- Jeg skrev et indlæg om, at vi havde mange andre ting at bruge vores kræfter på i sundhedsvæsnet, og siden har man forsøgt at tegne et billede af mig som en muslimsk ekstremist.

- Jeg er rigtig stolt af de videoer, som jeg har lavet for IChange, og som bygger på research og sundhedsfaglige fakta. I al kommunikation handler det om at ramme modtagerne, som i det her tilfælde er religiøse muslimer, og derfor har jeg anvendt eksempler, som relaterer sig til en målgruppe, som kan være svær at nå ud til.

Itani fortæller desuden, at han har fået grønt lys til at måtte lave optagelserne privat på Odense Universitetshospital.

- Regionsrådsformand Stephanie Lose siger også, at der intet forkert er i de videoer, siger lægen, der altså imødegår indberetning fra sin kollega med sindsro.

Opdateret med præcisering af, at Mustapha Itana havde fået grønt lys til optagelserne på OUH på forhånd.