Regionsrådsmedlemmer: Vi har sparet for meget på sygehusene

Hver tredje regionsrådsmedlem erkender, at der er lavet for mange besparelser på sygehusene, viser rundspørge.

En tredjedel af regionsrådsmedlemmer mener, at der er foretaget for mange besparelser på sygehusene gennem de seneste år. (Foto: Bornholms Hospital)

Der er lavet for mange besparelser på sygehusene de seneste år. Det erkender knap hver tredje regionsrådsmedlem i en rundspørge, DR Nyheder har lavet.

En af dem er John Torsø fra de konservative i Midtjylland.

- De er ikke godt, når man skærer ned, og man kan se, at der sker fejl på sygehusene. Jeg er sikker på, at der er en sammenhæng, siger John Thorsø.

Også Kate Sørensen fra Socialdemokraterne i Region Sjælland erkender, at der er sket mange besparelser.

- Der er ingen tvivl om, at der er sket mange besparelser og mange krav om effektiviseringer, og at personalet er presset. Men om der er foretaget for mange besparelser, det er et andet spørgsmål, siger Kate Sørensen fra Socialdemokraterne i Region Sjælland.

- Men jeg mener, at man kan sige, at vi er nået den kant, som personalet er i stand til at levere, tilføjer hun.

Besparelser giver fejl

Søndag aften kunne DR Nyheder fortælle, at organisationer og eksperter advarer mod, at der sker for mange fejl og utilsigtede hændelser på sygehusene. I nogle tilfælde koster fejlene liv, lyder det.

Og netop de utilsigtede hændelser mener næsten hver femte af regionsrådsmedlemmerne kan forklares med de seneste års besparelser.

- Jeg tror, at der på politisk niveau har været for lidt fokus på det. Og det har de konsekvenser for både patienter og medarbejdere, og det giver en stresset hverdag, siger Erik Thorsø.

Bekymret for patienterne

Sygeplejerskerne og lægerne selv mener, at det skyldes stress, når de begår fejl. I en rundspørge svarede knap halvdelen af de adspurgte sygeplejersker og læger, at de har så travlt, at de er bekymret for patienternes sikkerhed.

I modsætning til Erik Thorsø, mener Kate Sørensen ikke, at der er en klar sammenhæng mellem besparelser og fejl.

- Jeg mener ikke, at besparelserne i sig selv kan give forklaringen på utilsigtede hændelser. Mene effektiviseringer og alle krav i sig selv kan sætte organisering under pres, siger hun.

121 regionsrådsmedlemmer har deltaget i rundspørgen.