Regler om sports-bh på dansk universitet forarger studerende: 'Stop forbud mod bare maver'

Bestyrelsen for fitnesscentret på SDU holder ekstraordinært møde i aften, hvor formanden ønsker at droppe forbuddet.

Hvorfor må vi ikke træne i sports-bh? Det kan to studerende fra Syddansk Universitet ikke forstå, og derfor har de startet en underskriftindsamling. (Illustration: Nathalie Nystad)

21-årige Emilie Arbirk fik sig noget af en overraskelse, da hun forleden var en tur i fitnesscentret på Syddansk Universitet.

Mens hun sad på en af maskinerne, kom en medarbejder forbi for at gøre det klart, at hun brød centrets regler, fordi hun trænede kun iført sports-bh på overkroppen.

- Herefter tog jeg en hættetrøje over, hvor man på en god dag kan se lidt af maven. Jeg fik så at vide, at den også er imod reglerne, og at næste gang vil det ikke gå.

Noget lignende har Nivi Meyer på 22 år også oplevet, og de to studerende er derfor gået sammen om underskriftindsamlingen "Stop forbud mod bare maver i SDU Fitness".

Det skriver Jyllands-Posten.

De to studerende er utilfredse med fitnesscentrets forbud mod mavebluser, og i skrivende stund har deres indsamling fået over 400 underskrifter.

Argumenterne for forbuddet er dels et hygiejnehensyn og dels et hensyn til, at ansatte i centret har udtrykt "forskellige personlige grænser" for, hvornår mindre dækkende tøj i centret føles okay eller 'upassende'.

22-årige Emilie Arbirk er en ud af to kvinder, der står bag underskriftindsamlingen "Stop forbud mod bare maver i SDU Fitness”. Til hverdag læser hun til psykolog på tredje semester. (© (c) privatfoto)

'Upassende' forklares som, at det kan være til ubehag for andre personer i nærheden. Derudover peger bestyrelsen på, at det er vigtigt at "tage højde for de kulturelle forskelle, der hersker i det internationale studiemiljø, som SDU tilbyder".

- Det, at jeg træner i sports-bh, bliver pludselig til noget krænkende, siger Emilie Arbirk.

Pigerne selv kender kun enkelte andre, der har oplevet noget lignende samme sted. Men de sammenligner situationen med det, der for nyligt fandt sted i Vejle, hvor en skole forbød crop tops i skoletiden, fordi eleverne angiveligt ikke kunne koncentrere sig om skolearbejdet. Det blev dog trukket tilbage efter en uges debat.

- Det er et gennemgående problem, at der skal politiseres på unge pigers påklædning, og at vores eksistens er krænkende over for mandekønnet og andre kulturer, som bare ikke er et sundt narrativ at stille op, siger Emilie Arbirk.

Formand vil droppe omstridt regel

Formanden for bestyrelsen i fitnesscentret på SDU, Victor Immanuel Bjerre, forklarer, at han ikke kendte til reglerne i centret, før underskriftsindsamlingen blev sat i gang. Efter at være blevet gjort opmærksom på det, ønsker han nu at få reglerne ændret.

Han er selv studerende på SDU, og ifølge ham stammer forbuddet mod sports-bh'er fra foreningens grundlæggelse i 2013.

- Jeg synes, man skal have frihed til at træne i det, man vil - selvfølgelig samtidig med, at man har respekt for andre og viser hensyn, siger han.

Victor Immanuel Bjerre har indkaldt til ekstraordinært bestyrelsesmøde i fitnesscentrets bestyrelse i aften, og han håber på, at der vil være flertal for at ændre reglerne.

Andre fitnesscentre har ikke lignende regler

Umiddelbart tyder det på, at fitnesscentret på SDU har stået relativt alene med deres sports-bh-forbud.

På UniFitness, der er et fitnesscenter for studerende og ansatte på Aalborg Universitet, har man ikke regler for påklædning, da man ikke oplever, at folk træner i sports-bh eller bar overkrop.

Heller ikke IT-Universitetet i København har regler på området, mens DTU Fitness, der er fitnesscenter for studerende og ansatte på Danmarks Tekniske Universitet, kun har forbud mod træning i bar overkrop.

DR Nyheder har derudover talt med en række af landets fitness-kæder, og ingen af dem har et lignende forbud mod sports-bh'er.

Af Fitness Worlds' hjemmeside fremgår det, at hvis man vil træne i sports-bh eller tank-top, er der et krav om, at den skal "dække brystkassen". Men altså ikke noget forbud, hvilket man heller ikke har ved Local Fitness, som råder over knap 20 fitnesscentre rundt omkring i landet.

- Selvfølgelig må man det (træne i det, man vil, red.). Vi er jo i Danmark, siger kædens ejer Kaare S. Dahle.

Hos fitness-kæden Loop Fitness er der "i udgangspunktet" heller ingen regler om, at man skal iføre sig mere end en sports-bh.

- Men vi anbefaler, at man minimum har en T-shirt på af hensyn til sved på maskinerne, siger direktør Brian Schneider.

Nivi Meyer står også bag underskriftindsamlingen. Hun er 22 år og læser på andet semester på medicinstudiet på Syddansk Universitet. (Foto: © (Privat foto))

'Det ligger direkte i tråd med flere sager'

De studerendes protest over reglerne i fitnesscentret er en del af en større tendens, der går på, at kvinder i dag ikke vil gemme deres krop, mener Lene Bull Christiansen, der blandt andet forsker i køn og kropskultur ved Roskilde Universitet.

- Det ligger direkte i tråd med flere sager, der har været på det seneste, hvor der har været et ønske om, at kvinder skal pakke deres krop væk, siger hun.

Lene Bull Christiansen henviser til crop top-sagen fra Vejle samt en sag, hvor to kvinder modtog en klage for at solbade topløs på en altan i København.

- Det er et udtryk for en bred bevægelse af kvinder, der siger fra over for antagelsen om, at deres krop per definition opfattes som noget, der er seksualiseret og skal pakkes væk. Det er et kulturelt opgør med nogle meget gamle forestillinger om kvindekroppen.

Hvorfor er det anderledes, end at mænd ikke må træne i bar overkrop?

- Kvinderne har jo ikke bar overkrop. De er påklædte, siger hun.

- De her kvinder køber ikke argumentet om, at det også handler om sved. Fitnesscentret fremhæver, at det handler om blufærdighed fra andre kulturer, og det er en problematisering af den hud, kvinderne viser.

Drømmescenarie?

Det er dog ikke alle, der forstår, hvorfor Nivi Meyer og Emilie Arbirk har startet en underskriftindsamling. Nogle kan ikke se, hvorfor kvinderne har behov for at træne i sports-bh og mener, at det er upassende og ikke hører sig til på en uddannelsesinstitution.

Hvad er jeres drømmescenarie af et tøjreglement?

- I Fitness World, hvor jeg arbejder, har man "ingen bare bryster, baller eller fødder". Det fungerer, for så har man dækket alle zoner, der betragtes som intimdele, siger Nivi Meyer, som er den anden studerende på underskriftindsamlingen.