Regnen bliver bare væk i Afrika

Inden for 12 måneder har to regntider svigtet indbyggerne på Afrikas Horn. Nu truer hungersnød på grund af den værste tørke i 50 år.

Mængden af nedbør i de to seneste regntider har været så lav, at Afrikas Horn er ramt af omfattende tørke. (© Colourbox.com)

To regntider inden for 12 måneder med meget lidt nedbør er årsag til en omfattende tørke på Afrikas Horn. Ti millioner mennesker i Somalia, Kenya, Etiopien Djibouti og Sydsudan er ramt af den værste tørke i 60 år.

Den korte regntid i slutningen af sidste år var ifølge det humanitære FN-agentur OCHA en af de mest utilstrækkelige, der er registreret. Desuden begyndte den lange regntid i april og maj sent og flere steder kom der kun en tredjedel af den normale mængde regn.

Tørken tvinger mange til at forlade deres hjem for at finde mad og vand, og de flygter til flygtningelejren Dadaab i det nordøstlige Kenya eller flygtningelejrene i Dolo Ado i det sydlige Etiopien.

Forudser flere tørkeperioder

Over halvdelen af de 10 millioner mennesker med behov for hjælp er børn.

Årsagen til den manglende regn menes fortrinsvis at være vejrfænomenet La Niñas effekter ved Afrikas østkyst, mens det ikke er klart, hvor stor betydning klimaændringer har.

Den forrige rapport fra Det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer forudsagde, at Afrikas Horn ville opleve vådere vejr, mens den seneste forskning forudser flere tørkeperioder i regionen.

Tørke og oversvømmelser

Vejret er ifølge flere hjælpeorganisationer blevet mere uregelmæssigt og ekstremt, senest blev det samme område ramt af tørke i 2006, hvorefter det pludseligt oplevede oversvømmelser.

FN advarer om, at klimaforandringer kan betyde, at tørkeproblemer bliver permanente i området.

- Flere steder har fået flere år med en almindelig mængde regn fulgt år med tørke. Nu må man leve i konstant mangel på mad på grund af mangel på vand, siger Verdensfødevareprogrammets chef, Josette Sheeran.

Facebook
Twitter