Onsdag sad statsministeren og regeringstoppen på scenen. I aften står verdensstjernen Elvis Costello der.
Hvis ellers vejret er godt.
Musikhuset Værket i Randers er nemlig i så dårlig forfatning, at det regner ind i flere sale - i en af dem kommer vandet ind kun én meter fra scenen, og det kan ifølge Værkets musik- og teaterchef, Mikael Qvist Rørsted, få konsekvenser i form af aflysninger og medfølgende milliontab.
- Det vi oplever nu er alvorligt, fastslår han.
- Det er bare et spørgsmål om hvornår, det regner ned i teknisk udstyr på scenen. Så aflyser kunstnere som Elvis Costello, men vi skal stadig betale et millionhonorar, og alt publikum skal have deres penge tilbage. Det giver et milliontab på den korte bane og et image- og prestigetab på den lange bane, som vil udhule vores forretning, lyder det fra Mikael Qvist Rørsted.
Værket trækker hvert år 100.000 gæster til 300 forskellige arrangementer. Men hvis ikke der sker noget drastisk, kan fremtiden altså se anderledes dyster ud for et af landets største musikhuse.
- Hvis ikke Randers Kommune formår at sikre os rammer, hvor det ikke regner ind, så kan vi ikke drive forretning, konstaterer Rørsted.
Mangler 240 millioner kroner
Problemet er bare, at pengene er få, og at de nedslidte bygninger i Randers rækker langt ud over Værket. Ligesom i flere andre kommuner er det et generelt problem, hvor også skoler, plejehjem og administrationsbygninger er ramt.
Ifølge Jens Heslop, der er direktør for udvikling, miljø og teknik i Randers Kommune, vil det kræve cirka 300 millioner kroner at komme til bunds i listen over bygninger, der kræver renovering. Et beløb, der ligger milevidt fra virkeligheden.
- Vi har et årligt vedligeholdelsesbudget på cirka 60 millioner kroner, og det kommer vi et stykke ad vejen for, men med det niveau, vi har nu, kan vi ikke følge med de skader, der sker på bygningerne, siger han.
Jens Heslop lægger ikke skjul på, at det derfor kræver benhård prioritering at vælge imellem renovering af for eksempel et plejehjem og en børnehave. Og dén opgave har politikerne lagt over til forvaltningen, som hvert eller hvert andet år sender fagfolk ud for at gennemgå hver enkelt bygning og rangere den ud fra et pointsystem.
Simpelthen for at undgå, at beslutningen bliver taget ud fra, hvem der råber højest.
Bygninger gør mindst ondt
Ifølge kommunalforsker Roger Buch ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er forskellen mellem behovet for renoveringer og det budget, forvaltningen får til opgaven, en del af en tendens, der gør sig gældende flere steder.
- Når man har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, så sparer man jo på alle områder, men der kan godt være en tendens til, at man især kigger på de områder, hvor man tænker, at det ikke gør så ondt, siger han.
- De kommunale bygninger er et område, hvor det kan være lidt nemmere at skære ned end at skære ned for eksempel på servicen over for de ældre.
Den tankegang kan Frank Nørgaard (DF) godt genkende. Han sidder som formand for miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune, og han lægger ikke skjul på, at byrådet længe har kendt til problemet med nedslidte, kommunale bygninger.
- Jeg kan ikke huske, at vi nogensinde ikke har været under pres økonomisk, og når vi skal prioritere mellem velfærd og ting, man ikke kan se - for eksempel vedligeholdelse, som jo ikke kan ses, før vandet løber ind - så er det velfærden, der vinder, siger han.
Hvad så med Værket?
Hvad angår musikhuset Værket, ligger vedligeholdelse af dén bygning udenfor det årlige budget på cirka 60 millioner kroner, som forvaltningen råder over - selvom pengene i sidste ende bliver taget fra den samme fælles kommunale kasse.
I stedet skal politikerne i forbindelse med det kommende budgetforlig beslutte, om der skal afsættes penge til et nyt tag eller ej.
- Min holdning er, at når man siger A, må man også sige B. Når vi har besluttet, at vi skal have en kulturinstitution som Værket i Randers, så skal bygningen også vedligeholdes. Men et nyt tag koster fire millioner kroner, og de millioner kan ikke bruges andre steder, hvis et flertal siger ja til et nyt tag til Værket, konstaterer Frank Nørgaard.
Byrådet i Randers skal senere på måneden forhandle et budgetforlig på plads, og dermed også sige ja eller nej til et nyt tag til Værket.