Regningen for manglende husleje lander hos naboerne

Hvis loft-ramte kontanthjælpsmodtagere i almene boliger ikke betaler husleje, ender regningen hos deres naboer.

Blandt andet her i Vejleåparken i Ishøj syd for København vil det blive en økonomisk belastning for naboerne, hvis kontanthjælpsmodtagere ender med at blive sat på gaden. (Foto: Bardur Thomsen © DR Nyheder)

Flere almene boligselskaber mener allerede nu, at de mærker konsekvenserne af kontanthjælpsloftet: 13 procent flere beboere end normalt har ikke betalt deres husleje i oktober, viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget.

Og det kan i sidste ende betyde, at familier bliver sat på gaden.

- Det, vi er bekymrede for, er den stigning i antallet af udsættelser, som det her kan føre til, siger Bent Madsen, administrerende direktør i interesseorganisationen for de almene boliger, BL.

Men det er ikke blot de familier, der må forlade deres lejligheder, som vil mærke konsekvenserne af at undlade at betale husleje.

Det vil også komme til at koste deres naboer på pengepungen eller på boligstandarden. En beboer, der ender med at blive sat ud af sine lejligheden, koster nemlig omtrent 50.000 kr, oplyser boligselskabet Boligkontoret Danmark og flere andre boligselskaber til DR Nyheder.

Og den udgift skal dækkes af naboerne. En almen boligafdeling er nemlig et lukket, økonomisk kredsløb.

- Hvis beboere må flytte væk, og man ikke får huslejen ind, så er det de tilbageværende beboere, der må hænge på regningen. Det kan udmønte sig i en huslejeforhøjelse – eller at afdelingen nedsætter standarden for vedligeholdelsen af boligen, siger Morten Skak, der er lektor ved Syddansk Universitet og beskæftiger sig med boligøkonomi.

Beboere, der ikke har betalt deres husleje for oktober, vil i første omgang modtage endnu en rykker. Betaler de heller ikke denne, vil de modtage en opsigelse af lejemålet. Og hvis der fortsat ikke bliver betalt, ender sagen hos fogedretten, som i sidste ende fysisk skal smide beboeren ud af lejligheden.

Facebook
Twitter