Hvis du tør satse på en rejse til udlandet, så kan sommerferien blive en billig fornøjelse i år. Priserne på mange af danskernes favoritdestinationer er nemlig "uhørt lave" i øjeblikket - også i den absolutte højsæson i skolernes sommerferie.
Det fortæller direktør hos prissammenligningstjenesten Travelmarket Ole Stouby.
- Lige nu kan man nogle steder få en uges ophold på femstjernede hoteller med all inclusive til 3.000 kroner. Der er muligheder for at få meget ferie for ingen penge, siger han.
Og fra i dag bliver det ovenikøbet nemmere at rejse ud til flere steder i EU.
I dag lemper Udenrigsministeriet rejsevejledningerne, så flere lande bliver 'åbne' for rejselystne danskere.
Indtil nu har et land eller en region skullet have under 20/30 smittede per 100.000 indbyggere målt over en uge for at være markeret gul og dermed 'åben'. Fra i dag hæves loftet til 50/60 smittede per 100.000.
Præcis hvor rejsen kan gå hen, ved vi først, når de nye regler bliver offentliggjort i dag klokken 16, men blandt andet regioner i Spanien og Portugal samt Malta er nogle af de lande, der er blevet nævnt som potentielle gule destinationer fra i dag.
En uge på Kreta for under 2.000 kroner
Ole Stouby følger priserne i rejsebranchen tæt, og hans vurdering er, at de nuværende priser er omkring halv pris sammenlignet med højsæsonen før coronapandemien.
Lige nu kan man for eksempel booke en otte dages ferie i første uge af skolernes sommerferie til Malta med fly fra Billund og trestjernet hotel for 1.445 kroner per person, viser et pristjek, Ole Stouby har udført for DR.
Også til nogle af de andre destinationer, der måske åbner før sommerferien, er der gode priser at få.
En otte dages tur til en af danskernes feriefavoritter - Kreta - med fly fra København og trestjernet hotel kan man få for 1.900 kroner i sommerferiens første uge.
En lignende tur til Porto fås for lige knap 2.000 kroner.
- Hvis man bestiller på nuværende tidspunkt, kan man få rejser sydpå i en uge med fly og hotel til under 2.000 kroner per mand. Det er et meget lavt niveau. Normalt ligger rejserne mindst på 3.000 kroner og op efter i den absolutte højsæson - skolernes sommerferie, siger Ole Stouby.
Efterspørgslen er i bund
De lave priser er en direkte konsekvens af, at efterspørgslen har været helt i bund under coronapandemien, og nu forsøger rejseselskaberne at lokke os udenlands med gode tilbud.
- Mange af destinationerne skriger på besøgende, så hotellerne vil formodentlig være billigere, og transporten også, siger Lars Thykier, som er direktør for Danmarks Rejsebureau Forening.
Men skal man så skynde sig at få bestilt sommerferien, inden priserne stiger?
Det tror Lars Thykier ikke er nødvendigt.
- Der er ikke nogen, der tør gøre det dyrere, fordi så vil de andre bare gøre det billigere. Det er en krig om, hvem der kan være mest attraktive og stadig tjene penge, siger han.
- Det bliver meget spændende at se de kommende måneder, hvordan priserne udvikler sig. Jeg tror, de fortsætter med at være lave et stykke tid endnu, fordi mange stadig ikke vil turde at rejse, og dem vil man gerne lokke.
Ole Stouby forventer, at flere vil booke sommerferien, i takt med at rejsevejledningerne lempes. Allerede den seneste uge op til Udenrigsministeriets lempelser i dag har han kunnet se, at flere har søgt på rejser hos Travelmarket.
- Når det er sagt, så står vi i en situation, hvor der nok vil være omkring 50 procent af den rejseaktivitet, vi normalt ser i højsæsonen. Det gør, at udbuddet stadig overstiger efterspørgslen, og det presser priserne, som ligger i et lavt niveau, siger han.
Tomme byer kan give gode rejser
Udover de lande og regioner, der bliver markeret gule på Udenrigsministeriets kort i dag, forventer både Lars Thykier og Ole Stouby, at langt flere mulige destinationer vil komme til, før sommerferien begynder.
Og hvis man tør booke ferie til nogle af de destinationer, der endnu ikke ser ud til at blive åbnet i dag, kan der vente en unik ferieoplevelse. Lars Thykier peger på Rom som et eksempel på en by, der godt kunne 'åbne' for danske rejsende snart, og hvor corona faktisk kan blive en fordel for ferieoplevelsen.
I storbyer som Rom kan trængsel i højsæsonen normalt være et skår i ferieglæden, men det bliver det ikke nødvendigvis i dag.
- Rom ville jeg tage til lige nu, hvis jeg kunne, fordi byen er nærmest tom, siger han.
Det kan give unikke rejseoplevelser, ligesom man kan opleve en øget gæstfrihed, fordi turisterne har været stort set fraværende i så lang tid særligt i det sydlige europa, fremhæver Lars Thykier.
Artiklen er opdateret med priseksempel på rejse til Malta, da den bliver nævnt som en af de destinationer, der måske åbner allerede i dag.