Rejsehold advarede om svindel for 70 millioner kroner: Politiet har aldrig fulgt op

Fødevarestyrelsens Rejsehold anmeldte slik-direktør i 2016 for moms- og afgiftssvindel. Siden er intet sket.

Handel med slik er en af de metoder, der benyttes, når statskassen snydes for moms. (© dr)

Nede i en kælder var gennemsigtige bøtter med slik i alle farver stablet på euro-paller.

I alt 30 ton gammelt slik var ifølge Fødevarestyrelsens rejsehold blevet pakket om og forsynet med nye, falske dato-mærker.

Fødevarestyrelsens rejsehold, er en specialenhed, der laver tilsynsbesøg i fødevarevirksomheder, og de havde netop beslaglagt slikket.

- Der er ikke nogen steder, de (ansatte, red.) kan vaske fingre hernede. Og rotterne render rundt ovenpå kasserne. Det er ikke et rum, der egner sig til at pakke slik om i, forklarede Søren Jensen fra Fødevarerejseholdet i DR Dokumentaren 'Sådan svindles Danmark' i 2016.

- Så skal det højst sandsynligt sælges i en bland-selv-butik et sted, så man kan blive rigtig syg af det, vurderede Søren Jensen.

Følg Fødevarestyrelsen ned i en uhumsk kælder, dengang i 2015, hvor der blev fundet store mængder af gammelt udgået slik, der var pakket op til gensalg.

Slikket tilhørte ifølge Fødevarestyrelsen en bagmand, som styrelsens rejsehold i årevis har været på jagt efter for snyd med gammelt slik og svindel med slikafgifter og moms.

Og samme år, som DR's dokumentar blev vist i tv, udarbejdede Fødevarestyrelsens rejsehold et såkaldt efterforskningsoplæg til politiet, hvor rejseholdet beskriver, hvordan direktøren for et stort slik-firma har svindlet for 70-80 millioner kroner. Siden har sagen ligget stille, kan DR Nyheder afsløre.

- Det er omfattende kriminalitet, og det er systematisk. Hvis man ser på den efterforskning, myndigheden har lavet, er det simpelthen en forretningsmodel, hvor man unddrager afgifter på slik og moms, siger professor Søren Friis Hansen fra Copenhagen Business School, der har gennemgået materialet i sagen.

Både Rigspolitiet og Nordsjællands Politi modtog efterforskningsoplægget. Men politiet fulgte aldrig op på henvendelsen fra Fødevarestyrelsen.

Og her tre år efter, har politiet ikke rejst en sag overfor direktøren for den påståede svindel som Fødevarestyrelsen beskrev. Det bekræfter både Rigspolitiet og Nordsjællands Politi nu i mails til DR Nyheder.

Rigspolitiet har desværre ikke for nuværende mulighed for at identificere nærmere, hvorfor der ikke er blevet reageret på den konkrete henvendelse fra Fødevarestyrelsen,” forklarer Rigspolitiet.

  • DR fulgte i 2015 Fødevarestyrelsens rejsehold på inspektion i dokumentarudsendelsen 'Sådan svindles Danmark', der blev sendt i 2016. (© DR Nyheder)
  • Her er det Søren Jensen fra rejseholdet, der afslører uhygiejnisk opbevaring af gammelt udgået slik, som sælges igen til bland-selv-slik-butikker. (© DR Nyheder)
  • Fødevarestyrelsen anmeldte House of Candy til Rigspolitiet for svindel med slikafgifter og momsbetalinger. (© DR Nyheder)
1 / 3

Rigspolitiet ønsker ikke medvirke i et interview om sagen på grund af valgkampen, skriver de i mailen.

DR Nyheder er i besiddelse af det fortrolige efterforskningsoplæg, der er på 23 sider og er resultatet af flere års kontrol af direktørens slik-selskaber.

Du kan se indledningen af dokumentet nederst i artiklen.

Fødevarestyrelsens rejsehold skriver i dokumentet, at direktøren og en kreds af personer ”gennem de seneste 3-4 år har unddraget statskassen for mellem 70 og 80 millioner kroner”.

Politiet rejste aldrig sag

Efterforskningsoplægget blev sendt til både Nordsjællands Politi og Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

Nordsjællands Politi har forsøgt at få direktøren dømt i en anden og mindre sag om samme type svindel, der skulle have være foregået i 2012. Den sag tabte politiet ved byretten, og direktøren for slikfirmaet blev frikendt.

Nordsjællands Politi skriver i en mail, at de i forvejen var i færd med ”efterforskninger mod selskaber med relationer til henvendelsen. (…) På den baggrund gav henvendelsen fra Skat ikke anledning til yderligere selvstændige efterforskninger i Nordsjællands Politi.”.

Men sagen, som Fødevarestyrelsen forsøgte at få politiet til at tage op, var endnu større og drejede sig om en længere periode. Ifølge efterforskningsoplægget fra Fødevarestyrelsen har direktøren stået bag svindel i de efterfølgende år fra 2013-2016 for et beløb, der var fire gange så stort.

Ledelsen i Nordsjællands Politi har ikke ønsket at medvirke i et interview og forklare nærmere, hvorfor de ikke tog sagen fra Fødevarestyrelsen op.

Direktør nægter svindel

DR Nyheder har valgt ikke at nævne navnet på direktøren, fordi han altså hverken blev sigtet eller dømt for den påståede svindel.

Direktøren selv har ikke ønsket at svare på spørgsmål eller medvirke i et interview. Men hans advokat Eigil Strand skriver i en mail, at direktøren ”nægter at have medvirket til nogen svindel, heller ikke i årene 2013-2016.”.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil nu undersøge, hvorfor politiet ikke fulgte op på sagen. - Det er jeg simpelthen chokeret over at høre. Og det undrer mig rigtig meget. Det må de jo svare på, hvorfor de ikke har gjort, siger Søren Pape Poulsen.

Er det i sidste ende ikke dit ansvar, fordi du har sat politiet til at prioritere andre opgaver højere? - Det er altid ministerens ansvar. Men så er det godt, at jeg har stået i spidsen for at uddanne mere politi. Og så håber jeg resten af folketinget vil være med til at uddanne endnu mere politi i årene der kommer, siger Søren pape Poulsen.

15-årig rumæner pakkede slik

I kælderen i Valby var det en rumænsk pige på 15 år og en rumænsk mand på 20 år, der mødte rejseholdet fra Fødevarestyrelsen under razziaen fra Fødevarestyrelsen.

De arbejdede med at åbne slikposer med gammelt slik fra Katjes, Carletti og Dumle og puttede dem i plastikbeholdere, så slikket derefter fik nye datomærker på og kunne sælges videre. Det fremgår af dokumenter fra Fødevarestyrelsen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

I hjørnet fandt rejseholdet en plastikbeholder med gul væske, der luftede af urin. Slikket, der blev pakket om, var en del af den store sag mod slik-direktøren fra Nordsjælland, som Fødevarestyrelsen forgæves forsøgte at få politiet til at efterforske.

I efterforskningsoplægget anslår Fødevarestyrelsens rejsehold, at det danske samfund hvert år går glip af op mod 265 millioner kroner alene på grund af svindel med slikafgifter.

- Det er et samfundsmæssigt problem, at der ikke bliver fulgt op, når vi ser en sag af den her størrelse, med så grundig en rapport fra kontrolmyndigheden, som har beskrevet den her kriminalitet nøje, mener professor Søren Friis Hansen, der har rådgivet regeringer om selskabsloven.

Han frygter, at svindlere får frit spil, når politiet ikke rejser sagen, som de får fra Fødevarestyrelsen og skattemyndigheder og Erhvervsstyrelsen.

- Danmark risikerer at tiltrække kriminelle fra udlandet, fordi de kan se, at her kan vi operere, uden der sker det helt store, selv hvis vi bliver fanget.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter